Съдия Светлин Михайлов се превръща във вечния кандидат-шеф на Софийски

...
Съдия Светлин Михайлов се превръща във вечния кандидат-шеф на Софийски
Коментари Харесай

Фрогоко: Съдия на ДПС, „изложил” се в Германия, напира за шеф на СГС

Съдия Светлин Михайлов се трансформира във безконечния кандидат-шеф на Софийски градски съд. Той е председателствал този съд към този момент един път в интервала 2003 – 2009 година Избран е с протекциите на Движение за права и свободи.
В този интервал Софийски градски съд ще се запомни с множеството кавги и с извънредно неприятната организация, напомня юристът Даниел Божилов от Неправителствени организации „ Ние, гражданите” във връзка кандидатурата на Михайлов за началник на Софийски градски съд.

Не са едно и две забавените решения по знакови каузи, да не приказваме за настояванията по поръчителство на искове. Лично аз имам случаи по каузи със забележителен веществен интерес, обезпечителните ограничения да се бавят със седмици, като в последна сметка през това време активите се отчуждават и трансферират на трети лица и мярката става безсмислена.

В интервала на неговото ръководство се разигра и драмата с опита за кражба на дяловете на „ Радио Вива “ ООД, при която съдията Костадинка Наумова без съществуване на съответните документи извърши прекачване на дяловете и вписа смяната в Търговския указател. След грандиозните кавги и с цел да избави подопечната си от носене на отговорност, арбитър Михайлов я предложи за член на Висш съдебен съвет и откакто беше определена дисциплинарното произвеждане за тези нарушавания беше прекъснато.

„ Командироването “ на негови подопечни във Висш съдебен съвет не му оказа помощ да получи втори мандат като началник на този съд през 2009 година Наскоро му беше отказано и покачване в арбитър в Апелативен съд защото се провали на оповестения конкурс.

При предходното му началство против Михайлов има голям брой подадени сигнали за корупция, които по нормалните за българското правосъдие стандарти резонно доведоха до цялостното му оневиняване.

Знакови каузи, случили се по негово време, са отводите за регистриране на управлението на Съюз на демократичните сили, скандалната регистрация на близкото до Движение за права и свободи управление на мюфтийството отпред с Мустафа Хаджи. Знаменателен е и случай с откраднатия джип БМВ от Германия, възложен за прилагане на арбитър Михайлов, който той настойчиво отхвърляше да върне. Едва след голям брой изявления в „ Шпигел “ и разразилият се голям скандал Михайлов се принуди да върне открадната кола.

Може би най-точната оценка за активността на Михайлов като ръководител на Софийски градски съд дава Константин Пенчев (към оня миг Председател на ВАС) по отношение на чуването на Михайлов във Висш съдебен съвет при битката му за втори мандат: „ Първият мандат на Светлин Михайлов беше неуспех за самия съд, а вторият би бил злополука за цялата правосъдна система “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР