Съдия Пенка Велинова спря процеса срещу Михаил Михайлов, докато чака

...
Съдия Пенка Велинова спря процеса срещу Михаил Михайлов, докато чака
Коментари Харесай

Спецсъдийка търси помощ от съда в Люксембург за случая с напиканото от Михаил Михайлов знаме

Съдия Пенка Велинова спря процеса против Михаил Михайлов, до момента в който чака отговорите. Той пък съди спецсъда за 500 000 лв..



Независими ли са съдиите от профилирания съд, би трябвало ли съд да гледа каузи против този, който го съди, а и какво вършат магистратите, в случай че спецправосъдието се закрива след 28 юли?

Това са част от въпросите, на които би трябвало да отговори Съдът на Европейския съюз в Люксембург по преюдициално питане. То е отправено от Пенка Велинова от профилирания съд и е във връзка делото против Михаил Михайлов от Стара Загора. Питането е от 9 юни. Така европейската институция става следващата, която ще се занимава с проблема “спецправосъдие”.

Мъжът се прочу напролет на 2018 година Тогава на 29 май пред Съдебната палата в София той възпламени българското знаме, а след това уринира върху него. Тази му изява беше снимана на видео, което беше пуснато в обществените мрежи на 2 юни 2018 година Случаят на Михаил, който се показва за публицист и е прочут с видеата си против локалната администрация в Стара Загора, на три пъти стига до профилирания съд. При третия опит на 27 април тази година, когато е разпоредителното съвещание, той желае отказ на арбитър Велинова и всичките ѝ сътрудници.

Единият му мотив е, че в Софийския градски съд води гражданско дело против профилирания съд за 500 хиляди лв.. Ответници са още профилираната прокуратура и апелативният спецсъд. Михаил ги съди поради мярката му за неотклонение, наложена след попикаването на тригабреника и клипа. Той бил арестуван от 4 юни 2018 до 14 март 2019 година Вторият му мотив да желае отказ е, че спецсъдът се закрива на 28 юли.

Затова съдийката стопира делото и насочва питане до Съда на Европейски Съюз. Въпросите ѝ са пет.

Първият е: самостоятелен ли е съд, против който се води дело?

В случая на Михаил обстановката е още по-заплетена, тъй като след 28 юли делото за знамето отива в Софийския градски съд, където е гражданското му дело за задържането му.

Вторият въпрос е: може ли съденият съд да постанови присъда?

Следващото запитване е накърнява ли се независимостта на спецсъда, закрит с промени в закона, които обаче влизат в действие след 28 юли? А до тогава и по-късно би трябвало да продължава гледането на делата там.

Последните две питания са свързани със самите магистрати. Европейските съдии би трябвало да кажат може ли те да бъдат премествани на отдалечени места, без да имат конкретика.

“Какви би трябвало да са процесуалните дейности на магистратите от закриваните съдилища? Какви биха били последствията за процесуалните произнасяния по делата на закриваната институция, които следва да се довършат, и за крайните актове по тях?”, е последният въпрос.

Съдийката упорства сътрудниците ѝ от Люксембург да прегледат делото по реда на бързото преюдициално питане, тъй като въпросите били с народен интерес и надхвърляли рамките на съответното дело.

“В профилирания съд правораздават 23-ма съдии, които следва да преглеждат разпределените им каузи до 28 юли, а след тази дата ще бъдат разпределени в други съдилища в незнайни (неопределени към момента) правосъдни райони”, стимулира се тя, цитира 24 часа.

Конкретното дело на Михаил Михайлов е в съда от 2018 година Първо за двете закононарушения - поругаване на знамето и клипа в интернет, получава общо 2 година затвор.

В началото на 2019 година апелативният спецсъд връща делото поради нарушаване. То не е трябвало да се гледа от магистрат и правосъдни заседатели, а единствено от арбитър.

Следва нова присъда - година и 10 месеца условно. Втората инстанция оправдава Михаил за клипа, а го осъжда за очерняне на знамето. Върховен касационен съд връща делото назад в спецсъда, тъй като било лимитирано правото на отбрана на Михаил. Причината - признатата по делото съдебно-психиатрична експертиза не изяснявала настоящото му психологично положение и трябвало да се назначи нова, която да каже дали е вменяем. След като новото умозаключение демонстрира, че схваща дейностите си, делото е импортирано още веднъж в съда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР