Съдия от Върховния съд на Северна Каролина завежда дело за държавно разследване на нейните коментари за многообразието

...
Съдия от Върховния съд на Северна Каролина заведе федерален иск
Коментари Харесай

Съдия от Върховния съд на Северна Каролина заведе федерален иск срещу щатската комисия по съдебни стандарти, след като органът започна разследване на коментари, направени от нея относно разнообразието на съдебната система на щата, показват съдебни документи.

Анита Ърлс, която е един от двамата чернокожи съдии във висшия съд на щата, твърди в делото, че нейните коментари относно многообразието са защитени като политическа реч съгласно Първата поправка.

Комисията по съдебни стандарти в Северна Каролина започна последното си разследване срещу Ърлс, след като тя каза на онлайн юридическото списание Law360.com, че върховният съд на щата трябва да проучи причините за липсата на разнообразие в щатските съдилища и какви косвени пристрастия може да има в рамките на съдебната власт.

Разследването срещу Ърлс се стреми да определи дали тези коментари са нарушили Кодекса за поведение на съдиите.

В писмо, изпратено до Ърлс на 15 август, комисията заяви, че възобновява разследване въз основа на коментарите на Ърлс, които „изглежда твърдят, че вашите колеги от Върховния съд действат от раса, пол и/или политически пристрастия в някои от техните вземане на решение."

В писмото се отбелязва предишно разследване на твърдения, че Ърлс е разкрил поверителна информация за съда на публични събития и пред репортер, което е завършило с уволнение и предупреждение за публични коментари. В него се казва, че групата е гласувала да възобнови това разследване в светлината на по-скорошното интервю.

Ърлс съди комисията и иска от федерален съд да спре всякакви действия срещу нея само за това, че е изразила „правото си да говори по въпроси от обществен интерес“, се посочва в иска.

Според делото на Ърлс нейните опоненти непрекъснато са започвали „натрапчиви разследвания, инициирани от един или повече анонимни информатори“. Адвокатът на Ърлс, Пресли Милън, каза пред CNN, че свободата на словото на неговия клиент не може да бъде регулирана или ограничавана.

„Ние просто се опитваме да накараме тази комисия да признае, че има нещо, наречено Първа поправка, което се отнася за всички нас, включително съдиите“, каза Милен.

В статията на Law360.com Ърлс беше попитан защо хората, излагащи устни аргументи пред съда, са преобладаващо бели мъже, въпреки разнообразието в щатската адвокатура и в самия щат. Тя отговори, че вижда имплицитни пристрастия в решенията, взети от съда, поради „полови и расови несъответствия“. Ърлс каза, че защитниците на белите мъже, които се явяват пред съда, „получават повече уважение“ и се „третират по-добре“.

„Не предполагам, че нещо от това е съзнателна, умишлена, расова вражда. Но наистина мисля, че нашата съдебна система, както всяка друга съдебна система, се състои от човешки същества и вярвам, че изследванията показват, че всички ние имаме имплицитни пристрастия“, каза Ърлс.

Ърлс, демократ, се кандидатира за преизбиране през 2026 г. Ако се установи, че нарушава съдебните стандарти на щата, тя може да понесе санкции до отстраняване от съдията.

През 2022 г. най-висшият съд на щата се обърна от мнозинство на демократите 4-3 към мнозинство на републиканците 5-2, съобщи CNN по-рано.

В изявление до CNN Комисията по съдебни стандарти в Северна Каролина отказа да коментира спецификата на делото или разследването срещу Ърлс, но каза, че нейният орган е „непартиен“.

„Комисията по съдебни стандарти в Северна Каролина е надпартиен разследващ орган, състоящ се от членове, назначени от главния съдия, губернатора, Общото събрание и Държавния адвокатски съвет. Комисията е задължена по закон да разследва всички случаи на предполагаемо съдебно нарушение и не може да коментира предстоящи разследвания“, каза изпълнителният директор на съдебната комисия на Северна Каролина Британи Пинкхам в изявлението.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР