Съдия от Ню Йорк, който наблюдава делото за мълчаливите парични плащания на Тръмп, отказва молбата за самоотвод

...
Съдията от щата Ню Йорк, който наблюдава наказателното дело на
Коментари Харесай

Съдията от щата Ню Йорк, който наблюдава наказателното дело на Доналд Тръмп, свързано с укриване на парични плащания, отхвърли искането на бившия президент да накара съдията да се оттегли от съдебния спор.

В заповед от петък съдия Хуан Мерчан каза, че е „внимателно претеглил“ аргументите и „открива, че отводът не би бил в обществен интерес. Освен това този съд провери съвестта си и е сигурен в способността си да бъде справедлив и безпристрастен.

Тръмп поиска Мърчън да се оттегли заради работата, която дъщеря му върши за демократични организации, за ролята на съдията, който наблюдава обвинителния акт и споразумението, сключено от прокурорите с Алън Уайселбърг, бивш главен финансов директор на организацията Тръмп, и малките дарения от дарители, направени от съдията на демократите.

„Разглежданите дарения са очевидни и не изискват допълнителни пояснения“, пише Мърчан.

 Бившият президент и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп гледа, докато присъства на вечерята на Линкълн на Републиканската партия на Айова в Де Мойн, Айова, САЩ, 28 юли 2023 г. REUTERS/Scott Morgan Бившият президент и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп гледа, докато присъства на вечерята на Линкълн на Републиканската партия на Айова в Де Мойн, Айова, САЩ, 28 юли 2023 г. REUTERS/Scott Morgan Скот Морган/Ройтерс

Обръщайки се към аргумента на Тръмп, че дъщерята на съдията може да печели от работата по дигиталната реклама, която върши за кампаниите на Демократическата партия, съдията написа: „Ответникът не успя да докаже, че съществуват конкретни или дори реалистични причини отводът да бъде уместен, още по-малко необходим на тези основания. Спекулативните и хипотетични сценарии, предложени от ответника, не отговарят на правния стандарт.

Заповедта на съдията показва, че Консултативният комитет по съдебна етика на щата Ню Йорк е разгледал заетостта на дъщерята на съдията през май, като е издал становище, в което се констатира, че „нищо в разследването не предполага, че резултатът от делото може да има някакъв ефект върху роднината на съдията, бизнес на роднина или някой от техните интереси.

Тръмп беше обвинен по-рано тази година по 34 точки за фалшифициране на бизнес досиета за плащания на компенсации, извършени на бившия му адвокат Майкъл Коен, който улесни плащането на тайни пари на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс дни преди президентските избори през 2016 г.

Тръмп се призна за невинен по обвиненията и трябва да бъде изправен пред съда през март 2024 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР