Съдия Методи Лалов от Софийския районен съд коментира по Хоризонт

...
Съдия Методи Лалов от Софийския районен съд коментира по Хоризонт
Коментари Харесай

Къде беше президентът при ЦУМгейт и избора на ВСС

Съдия Методи Лалов от Софийския областен съд разяснява по " Хоризонт " на БНР консултациите на президента Румен Радев по отношение на избора на идващия основен прокурор.

Това е мимикрия – опит да се показа едно демократично държание.

Видяхте ЦУМгейт, тогава същият президент сподели, че това са някакви крамоли в правосъдната система и няма какво толкоз да се занимава. Къде беше президентът в последна сметка, когато бяха избирани членове на Висшия правосъден съвет, които ще гласоподават новия основен прокурор? Когато бяха избирани, президентът нищо не сподели за това, че нямаме действителна обществена транспарантна процедура..

Тези съвещания няма да доведат до нищо изключително. Те са ориентирани не към реализиране на мечтан резултат за либерален и транспарантен избор, а за показване на подобен облик в обществото. На мен ми наподобява обаче на разпределяне на картите и това при кого ще се падне мощният коз - дали в изпълнителната власт, дали в президентството. След замяна, която ние няма да чуем, ще бъде определен претендент, съгласно мен, който няма да бъде от обществено спряганите фигури, само че който ще бъде комфортен за всички останали.

Важно е и за съдиите, и за цялото общество, защото основният прокурор в България, съгласно конституцията, е една от главните публични фигури, от която зависи законността в страната. Това е индивидът, който управлява структурата, която повдига обвинявания за осъществени закононарушения и която конструкция би трябвало да дисциплинира всички останали държавни структури и жители, държанието им да бъде законосъобразно. И защото нашата прокуратура е единоначална с основен прокурор, който е шеф на всички останали основни прокурори, от неговото държание, от неговия профил зависи каква ще бъде и прокуратурата.

Видяхме към този момент този 7-годишен мандат, за мен пропиляно публично време, с този основен прокурор Сотир Цацаров, видяхме предходния основен прокурор Борис Велчев, на който гласът му не се чуваше, когато Министерство на вътрешните работи правеше каквото си желае, видяхме Никола Филчев, за който всички знаем с какви особености беше – 21 години да не се връщаме по-назад...
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР