Съдия Марияна Бахчеван проведе дискусия за основните човешки права и

...
Съдия Марияна Бахчеван проведе дискусия за основните човешки права и
Коментари Харесай

Варненски ученици учиха за основните човешки права и свободи

Съдия Марияна Бахчеван организира полемика за главните човешки права и свободи с учениците от 12 „ а “ клас от СУЕО „ Ал. С. Пушкин “. С въпрос на магистрата, кой е главният закон в България, стартира срещата  с младежите. Дванадесетокласниците без съмнение показаха Конституцията като поръчител за правата на българските жители, както и правото на всеки човек на живот и достолепие. В хода на срещата, арбитър Бахчеван сложи акцент на правилото „ моето право свършва там, където стартира правото на другия “, като срещна учениците с главните ни права и отговорности като жители на РБългария и Европейски Съюз. Правото ни на труд, на ценене на персоналния ни и фамилен живот, да гласуваме и избираме, както и да бъдем избирани; на обучение, свободна комерсиална самодейност и сдружаване; независимост на съвестта и убежденията; на достъп до информация и на отбрана обясни още магистратът, като означи неразривната връзка на отбраната на правата на жителите с правилото на Върховенството на Закона. В хода на своето ревю арбитър Бахчеван сложи акцент върху правните актове, които подсигуряват правата ни като европейски жители, като отдели особено внимание на Хартата за главните права в Европейски Съюз и Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи, както и на член 6 от Конвенцията, в който е залегнало „ правото на обективен правосъден развой “ за всеки жител. Особена интензивност провокира в учениците, залегналият в Хартата текст, че „ медиите не могат да бъдат цензурирани “. Младите хора опазиха енергично убеждението си, че цензурата е зложелател на всяко демократично построено общество.

На неразривната връзка сред правата ни като жители и нашите отговорности обърна особено внимание магистратът. С думите: „ прави на другите това, което би желал те да създадат за теб “, обобщи  своето ревю арбитър Марияна Бахчеван. В умозаключение на срещата – полемика, магистратът насърчи учениците да мечтаят самоуверено и да сбъдват фантазиите си.

През актуалната образователна година Административен съд – Варна разшири работата си по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебна власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, като включи като сътрудник по програмата, с изключение на ВТГ „ Георги С. Раковски “, възпитаници от 11-ти и 12-ти клас от СУЕО „ Ал. С. Пушкин “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР