Съдия Даниела Дончева. Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела

...
Съдия Даниела Дончева. Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела
Коментари Харесай

Шефката на САС няма да гледа делото, станало повод за съмнения в корупция


Съдия Даниела Дончева.

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева няма да гледа делото за над 102 млн. лева, обвързвано с банкрута на КТБ, което стана мотив неин сътрудник да я заподозре в дейности с " корупционен аромат ", оповестиха от съда в понеделник.

Шефката на САС си е направила отказ дружно с целия правосъден състав, разглеждащ проблема, мотивирайки се, че процесът " явно съставлява интерес, който не може да бъде избран като съответстващ към спазването на настоящата нормативна уредба ".

Решението ѝ е предизвикано от абсурда в съда, избухнал откакто сътрудника ѝ Милен Василев закачи в съдийския кулоар свое " заявление ", в което се възмущаваше, че Дончева е иззела всичките му висящи производства, премествайки го в състава, овакантен от Стефан Гроздев, който стана член на Висш съдебен съвет. Василев заподозря проедседателя на САС в " нездравословен интерес " точно към делото, от което тя се е отвела поради размера на материалния спор по него.

" Последователността на изявите най-вероятно цели игнориране на опцията за безпристрастна преценка на събитията по делото, както и отправяне на предизвестие към всеки арбитър, който би си разрешил сходен метод на работа ", показва в претекстовете към отвода си Дончева, визирайки изявления и на други нейни сътрудници по случая, както и " изявления в някои медии, повтарящи тезите им и формиращи авансово настройки за метода, по който това дело би трябвало да бъде решено ".

" В тази връзка тя моли за прекъсване на политическия вид говорене, появил се в правосъдната система, както и целенасоченото стартиране и издание на погрешна информация по съответния случай в медиите ", допълват от пресслужбата на Софийския апелативен съд.

Само четири дни по-рано от Върховния касационен съд (ВКС) оповестиха, че назначената от ръководителя на съда Лозан Панов инспекция по случая е приключила със умозаключение, че арбитър Дончева е нарушила правилото за инцидентно систематизиране на делата в съда, изземвайки делата на Василев.

" Делата на преместения от един състав на Търговското поделение на САС в различен състав на същото поделение арбитър са преразпределени " ръчно ", без да е спазен правилото на инцидентния асортимент ", установяваха предишния четвъртък проверяващите висши съдии Емануела Балевска, Татяна Върбанова и Борис Илиев.

По мотив техните изводи и рекомендации Дончева е свикала Общо заседание на съдиите в САС, на което да бъде разискван целия отчет на Върховен касационен съд, прецизират от апелативния съд. Пресслужбата му напомня, че към момента текат другите две инспекции по случая, формирани от прокуратурата и Инспектората към Висш съдебен съвет, които бяха сезирани персонално от Дончева.

" По този мотив тя показва мнение, че преди да станат известни резултатите и от тях, е непрофесионално и явно целеустремено, избрани констатации да бъдат релевирани в общественото пространство като безапелационни и неоспорими, а фрагментираното им поднасяне посредством избрани медии по случая може да бъде обсъждано като препятстване на независимо постановяване на правосъдни актове ", допълват от САС.

Цитираните мнения на ръководителя на апелативния съд явно внушават, че медиите, отразяващи абсурда към заповедта ѝ за преместването на арбитър Василев, вземат участие в проведен опит за напън върху съда. Засега обаче никой различен от апелативните съдии в София не е изразил обществено сходно мнение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР