Съдия чете присъди клекнал, съдебен секретар получава астматичен пристъп, защото

...
Съдия чете присъди клекнал, съдебен секретар получава астматичен пристъп, защото
Коментари Харесай

Съдия чете присъди клекнал, а дела се пазят в бомбоубежище във Варна

Съдия чете присъди клекнал, правосъден секретар получава астматичен припадък, тъй като работи в мазе. Документите на хиляди каузи се съхраняват в бомбоубежище, а архивари работят в подземия без светлина и въздух. Всичко това се случва във Варна, оповестява Нова телевизия.

Причината е, че към този момент близо 100 години морският град няма правосъдна палата.

Отвън типът на спонтанната правосъдна палата е достоен, само че вътре царува теснота. Трима-четирима съдии разделят един кабинет, 70-те окръжни магистрати заседават в три дребни зали, едната от които е при архива в мазето. Апелативният съд пък разполага единствено с едно помещение.

Още по-трагично е ситуацията във втората постройка, където се обитават Районният съд, Районната прокуратура и Военно-следственият сектор. Тя е на шест етажа и е била строена по соцвремената за работническо общежитие. През 1977 година обаче жителите й били принудени да я изоставен, защото на фасадата зейнала огромна цепнатина, за 40 години се разширила до десетина сантиметра и някой я прикрил с ламарина, с цел да не плаши хилядите хора, които всекидневно влизат в постройката. В нея има единствено един дребен асансьор, а част от залите са завършени в заградени коридори. Архивът безусловно прелива и завзема територии даже в тоалетните.

В центъра на Варна трябваше да се издигне 11-етажна постройка за над 100 млн. лева, която да приюти всички 900 работещи в съдилищата и прокуратурите и да обезпечи комфорт на юристи, движимости лица и жители. Проектът тръгваше и спираше 4 пъти до 2009 година, когато бе направена последната му първа копка.

През есента на 2013 година бе основан публичен съвет, който за по-малко от година съвсем съумя да раздвижи плана, получавайки заричане от кабинета “Орешарски” за три транша по 30 млн. лева Седмица откакто пое този ангажимент, държавното управление падна и по този начин още веднъж бе поставена точка на дълго лелеяната фантазия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР