Съдия Кенън пита относно законността на използването на голямото жури на окръг Колумбия в базираното във Флорида дело Mar-a-Lago

...
Съдия Айлийн Кенън иска от Министерството на правосъдието и съобвиняемия
Коментари Харесай

Съдия Айлийн Кенън иска от Министерството на правосъдието и съобвиняемия на Доналд Тръмп Уолт Наута да преценят законността на текущата дейност на специалния прокурор Джак Смит във Вашингтон, окръг Колумбия, която се отнася до частта за възпрепятстване на документите Мар-а-Лаго дело пред нея във Флорида.

В заповед от понеделник Кенън каза, че адвокатите на Наута „трябва да разгледат правната уместност на използването на производство извън окръжното голямо жури, за да продължат да разследват и/или да търсят изслушвания след повдигане на обвинението по въпроси, свързани с настоящия обвинителен въпрос в този окръг ” до 17 август. Специалният прокурор трябва да отговори до 22 август.

 КОЛУМБИЯ, ЮЖНА КАРОЛИНА – 5 АВГУСТ: Бившият президент Доналд Тръмп прави пауза за аплодисменти от тълпата, преди да говори като основен лектор на 56-ата годишна вечеря на сребърния слон, организирана от Републиканската партия на Южна Каролина на 5 август 2023 г. в Колумбия, Южна Каролина. Президентът Тръмп беше представен от губернатора на Южна Каролина Хенри Макмастър. (Снимка от Melissa Sue Gerrits/Getty Images) КОЛУМБИЯ, ЮЖНА КАРОЛИНА – 5 АВГУСТ: Бившият президент Доналд Тръмп прави пауза за аплодисменти от тълпата, преди да говори като основен лектор на 56-ата годишна вечеря на сребърния слон, организирана от Републиканската партия на Южна Каролина на 5 август 2023 г. в Колумбия, Южна Каролина. Президентът Тръмп беше представен от губернатора на Южна Каролина Хенри Макмастър. (Снимка: Мелиса Сю Геритс/Гети изображения) Мелиса Сю Геритс/Гети изображения

Специалният прокурор каза преди това на Кенън, че „голямото жури в този окръг [във Флорида] и голямото жури в окръг Колумбия продължиха да разследват по-нататъшна обструктивна дейност“, което доведе до последната група наказателни обвинения пред нея срещу Тръмп, Наута и трети ответник, служител на Мар-а-Лаго Карлос Де Оливейра.

На адвокатите на Nauta също беше казано да отговорят на въпросите, повдигнати от Министерството на правосъдието относно възможните им конфликти за представляването на няколко души в разследването в допълнение към Nauta. Министерството на правосъдието по-рано сигнализира на Кенън за възможността за конфликт на интереси, тъй като адвокатът на Наута Стенли Удуърд е представлявал други, които вероятно ще бъдат свидетели срещу него и Тръмп в процеса.

Графикът на Кенън показва, че евентуалният проблем с конфликта няма да бъде разрешен поне две седмици.

Представителството на Удуърд на ИТ служител и свидетел на Тръмп Юсил Таверас беше преместено на друг адвокат след скорошно производство пред главния федерален съдия във Вашингтон, потвърди CNN. Таверас беше представляван от същия адвокат като Наута, но получи целево писмо след обвинението срещу Тръмп и Наута през юни. След това Таверас, под представителството на нов адвокат, разговаря с разследващите.

Уудуърд представлява най-малко един допълнителен възможен свидетел на процеса по делото за документите във Флорида, както и няколко други в кръговете на Тръмп и свързани с разследването на 6 януари, а работата му за тях е финансирана от организацията на Тръмп Save America PAC.

Сега Тръмп е изправен пред 40 обвинения в престъпления, в които се твърди, че е запазил незаконно информация за националната отбрана и че е укрил документи в нарушение на законите за подправяне на свидетели в разследването на материалите на Министерството на правосъдието. Хе Тръмп и Наута пледираха невинни по всички обвинения. Де Оливейра трябва да бъде изправен пред съда в четвъртък.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР