Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза

...
Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза
Коментари Харесай

Адвокат Димитър Пенев: Държавата не разполата нито с паркинги за отнетите коли, нито с лаборатории за кръвни проби

Съдилищата в България към този момент ще могат да конфискуват в интерес на страната колите на водачи, използвали алкохол или наркотични субстанции. Това, което преди година се приемаше като популистка концепция на прокуратурата, към този момент е реалност с промените в Наказателния кодекс, оповестени в брой 67 на " Държавен вестник ". Депутатите одобриха колата да бъде изземвана в случай че лидерът кара с над 1.2 промила при първо нарушаване и едвам над 0.5 промила при второ.  Ако управлявате автомобил след приложимост на " наркотични субстанции  или техни аналози " също наказването е конфискация,  1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лв. санкция.  При рецидив  наказването е конфискация, 1 до 5 години затвор и санкция от 500 до 1500 лв.. 
Прочетете още
Много специалисти изрекоха съмнения  поради недотам надеждните проби за опиати, употребявани от Министерство на вътрешните работи. Юристи също имат съществени забележки към закона, който мина тихомълком без особени диспути. По тематиката се обърнахме към пловдивския юрист Димитър Пенев, който в практиката си има много проблеми свързани с закононарушения на пътя. 

 

  - Доста адвокати към този момент се изрекоха скептично по отношение на измененията в Наказателния кодекс, съгласно които полицията към този момент лишава колите на водачите които карат с алкохол над 1.2 промила или след употребана наркотични субстанции. Държавата обезпечила ли е тези ремонти?

- Категорично не. Мярката е добра, само че подготовката за нея и изискванията не са навременни,защото няма планувани паркинги, няма методика за бързо проучване на кръвните проби за наркотични субстанции, което ще сътвори доста е улеснения и ще има и каузи против страната. 

От една страна страната трябваше да вземе съответни ограничения, тъй като явно досегашните санкции не играеха задоволително добра превантивна роля, само че от друга -тези ограничения бяха взети преждевременно и безогледно. Защото да вземем за пример казусът с тестванията за опиати стои от много време, тъй като тестванията не са точни. Освен на опиати, те реагират на медикаменти, питиета и храни. В този случай всички негативи отиват при един безкористен лидер в това число по краткотрайно изземване на коли или спирани от придвижване най- малко. Той би трябвало да чака много дълго време, с цел да се потвърди, че той не е употребявал след приложимост на опиати.

Преди страната да одобри този закон, трябваше да се основат условия за бързи прегледи и резултати. Защото добросъвестният лидер естествено, че ще изиска да даде кръвна проба и урина, с цел да потвърди че не използва опиати. Ако този рационален период беше до седмица нямаше да има проблем. Но не може 2 лаборатории да обслужват цяла страна, в която има десетки хиляди водачи. В момента се основават условия след приложимост на позволени медикаменти или храни, ти да останеш без автомобил и брошура от 6 до 9 месеца. Можеш да загубиш работата си, може да ти сътвори толкоз неудобства, че по-късно страната да бъде залята от вълна от каузи и да заплати големи компенсации.

Държавата незабавно би трябвало да сътвори лаборатории най- малко във всеки регионален град. Ако почерпи опит от други страни, може да сътвори и мобилни лаборатории и тестванията да се вършат на място. Мисля, че мобилните лаборатории са най- положителния вид.

  - Има ли задоволително места, където конфискуваните коли да бъдат съхранявани?

- Държавата не разполага с толкоз огромни охраняеми паркинги. Аз имам клиенти, които са се оплаквали, че колите им са похабени, със счупени огледала, чистачки, фарове. Някои даже са оограбени.

В никакъв случай лидерът не би трябвало да предава колата с протокол за непринудено предаване. Хората би трябвало да четат, да знаят правата си, а също така постоянно могат да употребяват юрист. Ако жителят не съобщи непринудено автомобила си, той би трябвало да бъде конфискуван с протокол. След това, органът който го е иззел носи отговорност за него. За всевъзможни повреди, за неналичия на съоръжение – органът носи отговорност.

Моят съвет към водачите е никога да не подписват протокол за непринудено предаване, а също така в протокола за изземване положението на автомобила да бъде разказано най- в детайли, с цел да няма след това оправдания. Според мен, длъжностните лице, които изземват автомобила, би трябвало да му вършат фотоси сега на изземването, както когато ти подвигат колата с „ паяк “.

 - В юридически аспект, законът изискан ли е?

 - Да, по този начин както е гласуван, полицията има право да изземе автомобила. Те и в този момент имат при дефинира закононарушения да ги изземват като материално доказателство за експертизи. По смисъла на закона той е средството, с което си направил закононарушение. И той се изземва като поръчителство за бъдещо наложително лишаване.

 - Как ще бъдат изземвани лизинговите или служебните коли?

 - Когато имаме случай с автомобил, който не принадлежи на даден лидер, имаме два типа отговорност, която може да бъде осъществена. Първата е наказателната и в случай че автомобилът се изземе единствено за оценка, защото е благосъстоятелност на някакво сдружение, би трябвало да върне в един рационален период. Масово делата за шофиране с алкохол и опиати са бързи производства. Там имаме един доста скъсен период за следствие. Другия проблем е, че по Закона за придвижване по пътищата той може да бъде спрян от придвижване.

 - Ако да вземем за пример полицията спре лидер на хладилен камион с бързо разваляща се стока и той даде позитивна проба. Как се работи в този случай?

 - Имали сме такива проблеми, въпреки и не по отношение на този закон. Не единствено с нетрайни артикули, само че и с такива, които имат краен период за доставка. Тогава би следвало притежателят на стоката да изиска стоката да бъде претрупана на различен камион. Това генерира доста разноски за притежателя, само че автомобилът би трябвало да остане. Тирът и ремаркето на мои клиенти стояха два месеца на Сливница, до момента в който приключат експертизите.

- Ще повлияе ли законът на растежа на пътните катастрофи?

 - Мисля, че да, тъй като българинът най-мрази да му се бърка в джоба. И тогава съблюдава законите. Отнемането на автомобила е сериозна глоба, както и заплащането на левовата равноценност на колата. Това може да занули един човек до края на живота му. И хората в действителност би трябвало да си вършат сметката, тъй като такива „ аз ще пия единствено две бири “ може да им излезе доста скъпо. Хората, които пътуват в чужбина и използват наркотични субстанции, които в някои страни са позволени, също би трябвало да бъдат извънредно деликатни, защото законът в България засяга използването, а не въздействието на опиатите.

 - Всъщност статистиката демонстрира, че по-големият % починали и ранени са при ПТП- та с висока скорост, лишаване на преимущество, неправилни маневри. На процедура случаите със жертви, при които лидерът е използвал алкохол и дрога са в пъти по-малко от останалите, само че те са по-широко отразявани в медиите. Така че, дали тази мярка е съответна единствено за този тип нарушавания?

 - Законодателят неотдавна криминализира шофирането с над 50 км/ч в града. Но не знам за какво в случай че причиниш тежко ПТП под влияние на алкохол или опиати, съдът МОЖЕ да ти отнеме колата. Докато при по-леките разновидности, полицията наложително ти я изземва. Това изрично не е заслужено. По-тежкото закононарушение има вид за по-лека глоба. 

 - Този закон на процедура постанова разнообразни наказания за едно и също закононарушение. Защото някои карат коли от 1000 лв., а други от 100 000 лева Това заслужено ли е?

 - Вероятно логиката на законодателя е, че с всеки автомобил можеш да извършиш тежко ПТП. Никой не може да черпи права от личното си недобросъвестно държание. Всеки да си прави сметката.

 - А когато един автомобил е в съсобственост, да вземем за пример фамилен? Така другият притежател ще бъде ощетен.

 - Има такива процедура. Да, в доста случаи колите са фамилна благосъстоятелност или пък са наследствени- тогава би следвало да се отнеме в интерес на страната единствено идеалната част, която има отговорния лидер. Това не е казус, има такава методика, която се употребява при търговете. Канят се съсобствениците и им се предлага да изкупят останалата част. Ако откажат – транспортното средство се предлага на търг и им се изплащат техните елементи, откакто бъде тествано дали не дължат на страната някакви суми.

  - Имате ли наблюдения върху европейската процедура в тази тенденция?

 - Тя е доста разнообразна. Естония да вземем за пример изпраща в Украйна отнетите коли. И в други европейски страни има такава глоба. Не е някакво нововъведение. Просто при нас нещата станаха по-строги, поради огромни брой произшествия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР