Съдиите, прокурорите и активните граждани трябва да успеем да удържим

...
Съдиите, прокурорите и активните граждани трябва да успеем да удържим
Коментари Харесай

Мирослава Тодорова: Темата за конституционната реформа не трябва да излиза от дневния ред

Съдиите, прокурорите и дейните жители би трябвало да успеем да удържим тематиката за констутиционна промяна на дневен ред задоволително дълго време, тъй че тя да бъде непреодолима за политическата система ”. Това съобщи пред ТV+ и TV1 Мирослава Тодорова, углавен арбитър в Софийския градски съд и някогашен ръководител на Съюза на съдиите.
Темата още веднъж влезе в дневния ред на обществото, откакто президентът Румен Радев разгласи желанието си да се възползва от конституционното си право да предложи промени в главния закон на страната. От тогава до момента се чуха разнообразни хрумвания по въпроса. Според арбитър Тодорова конституционните промени би трябвало да бъдат такива, че " да засилят публичния т.е.политическия надзор върху прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет, тъй че въздействието на основния прокурор върху прокурорската гилдия да бъде минимално ".

" Това е значимо, тъй като от прокурорската гилдия зависи какъв е образът на прокуратурата - кои ще се повдигнат, кои ще бъдат дисциплинирани, кои ще бъдат ръководителите на прокуратурите ", акцентира тя.

" През последните години има голям брой несъмнени доказателства за това, че политическата власт се пробва да корумпира, в това число и властово, правосъдната власт и няма никакви последствия от това ", сподели още арбитър Тодорова и напомни изтеклите преди време записи на диалози, с присъединяване на съдии и прокурори.

" Вижда се, че има едни тесни връзки сред прокуратурата и ръководещите, които всъщност инфектират цялата правосъдната власт ", разяснява още арбитър Тодорова. Според нея в случай че са правилни и 10% от подозренията за политическа колаборация сред прокуратурата и ръководещите, " въздействието на прокуратурата върху съда се явява идващият огромен проблем, който е тъкмо толкоз и значителен, важен и нездравословен, колкото и въздействието на политическата система ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР