Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен

...
Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен
Коментари Харесай

Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен регистър

Съдиите по вписванията у нас упорстват да се сътвори заможен указател. Нормативната уредба за него е призната преди 17 години, само че подобен към момента няма. Съюзът на юристите провежда полемика за промени в Закона за кадастъра и имотния указател.
Юристи упорстват да се разпишат отговорностите на съдиите по вписванията и да бъде уредена подробна процедура за метода на основаване на предварителни имотни партиди.
" Информацията, в случай че се сътвори заможен указател, в него ще бъде по-пълна, тя ще обгръща един интервал от 1951г. и когато един жител прави информация, той в действителност ще има цялостната информация за статута на този парцел, който изследва, за един интервал от повече от 50 години обратно ", съобщи Десислава Ахладова, заместник-министър на правораздаването.
Основното нещо, което желаеме да реализираме, е сигурността във връзка с покупко-продажбите с недвижими парцели и надлежно отбраната на гражданския оборот, разяснява Десислава Михайлова, ръководител на Българската асоциация на съдиите по вписванията, съобщи Българска национална телевизия.
" Това значи неотложно, по този начин както изисква Законът за кадастъра и имотния указател и в сегашната си редакция, на имотни партиди, на досиета на парцела, които да дават опция за осъществяване на достоверна информация ", добави Димитър Танев, ръководител на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара.
Концепцията за заможен указател у нас е призната през 94-та година, а Законът за кадастъра и имотния указател - през 2001 година, все пак подобен указател у нас към момента няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР