Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на

...
Съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на
Коментари Харесай

След протест на съдии Ахладова се съгласи системата на съдилищата да бъде обновена

Съдии от Софийския областен съд се събраха пред постройката на Висшия правосъден съвет поради проблеми с въведената преди два месеца Единна осведомителна система на съдилищата. В писмо те упорстват за решение на проблемите с новия програмен продукт, който съществено затруднява работата им. Очаква се възраженията на съдиите да бъдат разисквани на днешното изключително съвещание на правосъдния кадрови орган, осведоми. 

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд оповестиха в писмо, че отхвърлят да работят с новата стратегия, до момента в който проблемите не бъдат решени. Магистратите се обърнаха за поддръжка ĸъм пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeтpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия. Адресати на обръщанието на съдиите от Софийския областен съд, с изключение на членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, са и сътрудниците им от страната, правосъдните чиновници и представителите на aдвoĸaтурата. 

" Масово е недоволството от тази система. Това е трети митинг на съдии пред Висш съдебен съвет за 31 години – нещо извънредно, съдиите стачкуват единствено в крайни случаи. Пленумът на Висшия правосъден съвет ще би трябвало да избира сред две неща – от една страна е длъжен по контракт с Европейската комисия да съблюдава периодите, изхарчени са към този момент над 6 милиона. От друга страна има сериозна заплаха по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си. За мен е парадокс началник на план за въвеждане на електронно правораздаване и на електронна система на правосъдните каузи да бъде прокурор ", разяснява пред БНР Емил Дечев, арбитър от Софийския градски съд. 

От своя страна, правосъдният министър Десислава Ахладова се съгласи с предлагането новата система за ръководство на делата да бъде спряна и в период до 18 декември да се отстранят проблемите в нея. Тя позволи, че късият интервал на тестване на система е причина да пораждат проблеми в най-натоварените съдилища, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдаличнев изрази мнение, че случилото се ненапълно е предстоящо, тъй като в новата единна система има 38 модула и добави, че към този момент са направени действия за премахване на проблеми. Той съобщи, че е подготвен да се срещне с всеки от съдиите, които имат усложнения със системата. 

" Много е мъчно публикуването на съдени актове, лишава доста време за обработка на документи ", разяснява съдията от Районния съд в София Стою Згуров. Той изрази мнение, че преработки на системата в гаранционния период може и да не се случат. И настоя да има по-голяма работна група, в която да вземат участие и магистрати. 

" Една неефективна система може да аргументи повече вреди, вместо изгоди. И по тази причина гласът на съдиите би трябвало да бъде чут и да бъде усъвършенствана системата. Няма по какъв начин хората да получат бърза и съответна услуга, в случай че една система не работи добре ", разяснява юрист Стефан Марчев от Софийската адвокатска гилдия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР