Съдейки по публикуваните анализи на немски политолози, малко от тях

...
Съдейки по публикуваните анализи на немски политолози, малко от тях
Коментари Харесай

Кой може да подхлъзне Меркел?

Съдейки по оповестените разбори на немски политолози, малко от тях чакат новата държавна коалиция да бъде основана преди коледните празници. Причините за това са няколко, и на първо място другите показа за бъдещето на страната измежду четиримата евентуални съдружни сътрудници – ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и Съюз90/Зелени.

Това се вижда ясно при анализиране на предизборните им стратегии. Изглеждаше, че постигнатото съглашение сред ХДС и нейната баварска „ партия-посестрима “ за координиране на позицията на съдружните договаряния по въпроса за квотите на бежанците би трябвало да успокои всички заинтригувани страни, измежду които са профсъюзите и деловите кръгове, в един глас настояващи за по-бързо образуване на държавно управление. Само че към този момент и в самия ХДС, както отбелязва в. „ Билд “, се е разгърнала полемика... за самата Меркел. Стои въпросът за квалификацията на Меркел в качеството й на партиен водач, доколкото неприятният резултат от изборите за Бундестаг е на нейната сметка.

„ Най-пикантното в дадения случай е “, отбелязва „ Билд “, че самата Меркел към този момент е в незнание във връзка с тази полемика. Както отбелязва немската държавна организация „ Дойче веле “, три месеца за съставяне на ново държавно управление не е прекомерно огромен период за Германия. Миналия път обединението сред консерваторите от ХДС, нейния баварски съдружник ХСС и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) публично стартира да работи на 15 декември 2013 година Но за три месеца може да се случат още доста неща.

Както написа Дъждовни води, има няколко фактора, които могат в допълнение да усложнят и затегнат договарянията. На първо място на 15 октомври ще се проведат избори в една от основните федерални провинции – Долна Саксония, която в този момент се управлява от социалдемократите и зелените. Вероятно партиите ще предпочетат да изчакат резултатите от този избор и едвам по-късно ще стартират формалните договаряния за ново федерално държавно управление.

Второ, главният обсъждан в този момент формат на бъдещото държавно управление е нов за Германия. Партиите нямат опит от сходен съюз на федерално ниво, и до наскоро той беше считан за неосъществим. На ниво провинции трицветната коалиция съществува в неголямата провинция Шлезвиг-Холщайн в северна Германия, а и единствено от няколко месеца. В неголямата Саар в южните региони на Федерална Република Германия, такава коалиция беше основана преди няколко месеца, само че скоро по-късно се разпадна. Но главната причина за компликациите пред идните договаряния в Берлин, по оценката на Дъждовни води, са вкоренените от десетилетия различия сред консерваторите и зелените, а също по този начин сред либералите и зелените. И работата не е единствено в решение на казуса с бежанците, по който различията сред зелените и другите участници в обединението към този момент се резервират. Става дума за пътя на икономическо и даже екологично развиване на страната. Например, зелените желаят възбрана на колите с мотори с вътрешно горене, либералите са изрично срещу.

Трябва да се схваща, че предстоящият триумф на социалдемократите на изборите в Долна Саксония още повече ще разклати вътрешнопартийните позиции на Меркел. А в ХДС вътрешнопартийните преврати надалеч не са необичайност. Най-очевидният образец за следствията от дворцови интриги е отстраняването от политическата сцена на „ канцлера на обединяването “, както в миналото назоваха Хелмут Кол, освен това с директното присъединяване на неговия тогавашен любимец Меркел. Немското интернет издание wallstreet-online непосредствено написа, че в случай че сегашните договаряния за основаване на държавна коалиция се провят и в Германия се състоят нови избори, то на тях ХДС към този момент ще отиде без Меркел. Само че към този момент не се следи заслужен претендент за мястото й в партийната подчиненост. Като умел политически войник, отбелязва изданието, Меркел навреме в профил доста евентуални противници в управлението на ХДС. А наличните кандидатури от рода на министъра на защитата Урсула фон дер Лайен надали са по-добри от Меркел.

Единственият излаз в дадения случай, отбелязва изданието, би могло да бъде завръщането на „ огромната коалиция “ със социалдемократите. На сходна стъпка социалдемократите могат да се решат, в случай че не бъде реализирано новото планувано държавно управление от четири партии и политическата система на страната се окаже на прага на новите избори. Тъй като при нови избори съгласно анализатори социалдемократите ще изгубят още повече. Но тогава това би била към този момент огромна коалиция без Меркел и по-скоро с канцлер-социалдемократ. 

Статията на Олег Никифоров от „ Независимая газета “ препечатваме в превод на организация БГНЕС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР