Съдейки по броя на поканите за белоруски граждани от полски

...
Съдейки по броя на поканите за белоруски граждани от полски
Коментари Харесай

Защо белоруските гастербайтери сменят Русия с Полша

Съдейки по броя на поканите за белоруски жители от полски работодатели, предходната година зад граница се е изнесъл цялостен белоруски районен център. И тази наклонност набира скорост: в Гугъл и Yandex поръчките за работа в Полша изпреварва обичайните до неотдавна търсения за Русия. Защо?

" Рибата търси къде е по-дълбоко, а индивидът там, където е по-добре ", споделя една съветска сентенция.

Белорусите имат причина да търсят: междинните приходи в страната са по-ниски от тези на съседите (с изключение на Украйна). И в случай че в Полша междинната заплата е три пъти по-висока от междинната в Беларус, то тази в Русия е единствено един и половина пъти по-голяма, написа съветското издание на Военновъздушни сили.

Средна заплата през септември 2018 година в долари

Украйна

327

Беларус

459

Русия

646

Литва

1089

Латвия

1179

Полша

1275

Експертите са единомислещи в своите калкулации: Белорусите харчат за храна и облекло в личната си страна не по-малко, а от време на време и повече, в сравнение с в Русия и Европейския съюз. Само публичните услуги и публичният превоз са по-евтини.

Те отиват да работят в чужбина, с цел да печелят пари за жилища, за обучение на децата си, за коли и други потребности, които надвишават ежедневния самун.

Съседна Литва със междинна работна заплата от 927 евро притегля белоруски строители, служащи в бранша на услугите и логистиката. На млекопреработвателите беше препоръчана заплата от 800 евро, само че съгласно трудове в пресата предлагането не провокира възторг измежду белоруските селяни. От началото на годината доникъде на септември са издадени шест хиляди визи на белоруси, което им даде право на работа, споделя в изявление литовският дипломат в Минск Андриус ​​Пулокас.

Но броят на тези, които отиват в Полша, е доста по-голям: 58 хиляди са поканените от полски работодатели през 2017 година За последните три години количеството на тези предложения е повишено 14 пъти!

Защо Полша се нуждае от белоруски служащи?

Опростената система за краткотрайна претовареност на беларуски жители в Полша е в действие от десетилетие, откогато Народното събрание във Варшава одобри Закона за картата на поляка през септември 2007 година.

Подобна карта разрешава, наред с други неща, да се работи законно в Полша, без особено позволение, занимаване с бизнес действия в Полша при същите условия като жителите на тази страна.

Карта на поляк, без значение от рецензията белоруските управляващи (официално е неразрешено такава карта да имат белоруските чиновници) до момента са получил 100 хиляди жители на страната.

Но единствено през последните години, с или без карта, белоруски служащи мигранти се реалокират всеобщо в Полша.

Причината е съществуването на работни места, които преди този момент са били заети от украинци.

Полша в това време издала е 88% от разрешенията за престояване в Европейски Съюз на украински жители и два милиона украинци са се открили в Полша. Но в този момент те интензивно се придвижват още по на запад.

Украинците са привлечени да работят в Словакия и Чешката република, а и Германия може да опрости трудовото си законодателство, споделя Кшищоф Инголт, шеф на компанията Personnel Service, която се занимава с наемането на мигранти в Полша.

" Това е огромна опасност за полската стопанска система. Недостигът на личен състав към този момент е 165 хиляди души, а през идващите 2-3 месеца може да нарасне до 500 хиляди ", отбелязва той пред texty.org.ua, представен от Военновъздушни сили.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР