Съдебното дело в САЩ срещу белия полицай, обвинен за убийството

...
Съдебното дело в САЩ срещу белия полицай, обвинен за убийството
Коментари Харесай

Отложиха старта на съдебния процес за убийството на Джордж Флойд от полицай

Съдебното дело в Съединени американски щати против белия служител на реда, упрекнат за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, ще стартира в най-хубавия случай на следващия ден, реши през днешния ден арбитър след разискване на естеството на обвиняванията против Дерек Шовин, съобщи Франс прес.
Още по тематиката
Оставен на независимост под гаранция, 44-годишният обвинен се яви пред съда в Минеаполис, където през днешния ден трябваше да стартира изборът на правосъдни заседатели.

" Потенциалните правосъдни заседатели са тук, само че дано бъдем реалисти, няма да стартираме подбора преди утрешния ден ", съобщи арбитър Питър Кейхил, отбелязвайки неохотата на държавното обвиняване да се даде ход на делото.

Случаят е комплициран заради характера на обвиняванията, повдигнати против Шовин, който на 25 май м.г. в продължение на 9 минути е притискал с коляно врата на афроамериканеца Флойд. Бяха му повдигнати обвинявания за ликвидиране " от втора степен ", което изключва предумишленост, само че допуска предумисъл за ликвидиране, и " непредумишлено ликвидиране ". В петък апелативен съд позволи прибавяне и на трето обвиняване - за " ликвидиране от трета степен ", което е по-лесно за доказване, защото е задоволително да се потвърди, че обвиненият е работил рисково, без да е мислел за живота на жертвата.

Адвокатите на Шовин, които се опълчват на това решение, сезираха Върховния съд на щата Минесота и ще са нужни няколко дни, с цел да има изговаряне на последната правосъдна инстанция.

За щата Минесота, който е повдигнал обвиняването, тази неустановеност излага на риск целия правосъден развой. " Не желаеме да отлагаме процеса, само че държим да си свършим работата ", сподели прокурорът Матю Франк.

Съдия Кейхил в началото смяташе, че е допустимо все пак да стартира избор на правосъдни заседатели, само че след дадена отмора прокурор Франк настоя да бъде направена консултация с апелативния съд. Тогава арбитър Кейхил реши да пусне евентуалните правосъдни заседатели да си отидат вкъщи и да ги събере още веднъж на следващия ден в 10 ч.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР