Съдебно разследване започва срещу току-що подалият оставка френски премиер Едуард

...
Съдебно разследване започва срещу току-що подалият оставка френски премиер Едуард
Коментари Харесай

Бившият френски премиер и двама министри предадени на следствието

Съдебно следствие стартира против преди малко подалият оставка френски министър председател Едуард Филип, както и двама здравни министри от кабинета му Оливие Веран и Анес Бюзен. Причината е тъжби против дейностите на държавното управление в разгара на епидемията от ковид в страната. Правителството на Едуард Филип получи доста рецензии за липса на здравно съоръжение, а Франция бе една от най-засегнатите в Европейски Съюз страни от първия удар на COVID-19.

Първите тъжби са били подадени още при започване на наложената изолираност в средата на март. Те са от частни лица, медици, асоциации, само че и от пандизчии, означават интернационалните организации.

Едуард Филип разгласи оставката на държавното управление си през вчерашния ден, а няколко часа по-късно президентът Макрон назначи за нов министър-председател Жак Кастекс, станал прочут в последните месеци с координирането на ограниченията по разхлабването на карантината.

Очакваше се Филип, който бе отпред на френското държавно управление в последните три години, белязани от редица тествания, в това число продължителни митинги на " жълтите жилетки ", да поеме кметския пост на гр. Хавър, който завоюва на провелите се предходната неделя локални избори.

Кастекс от своя страна досега бе заместник-ръководител на президентската администрация. Очаква се цялостният състав на новото държавно управление да бъде разгласен при започване на идната седмица.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР