Съдебно-административният спектакъл, в който варненският кмет Иван Портних опитва да

...
Съдебно-административният спектакъл, в който варненският кмет Иван Портних опитва да
Коментари Харесай

Спектакълът "Спри колите в Морската градина на Варна" влезе в нов сезон

Съдебно-административният театър, в който варненският кмет Иван Портних пробва да надхитри правосъдната система, с цел да блокира достъпа на коли до приморския парк на града, навлезе в шестата си година. Във вторник Върховният административен съд анулира поредна възбрана, постановена от Портних, този път поради липса на административен акт, публикуван от него. Само няколко часа по-късно обаче кметът на Варна изненадващо разгласи, че го е подписал още на 27 ноември т.г., само че не изясни за какво го е запазил в загадка до влизането в действие на правосъдното решение.

За разлика от предходни опити, при които локалната администрация се опитваше да спре колите със заповеди, които елементарно падаха в съда, този път

Портних тества нова тактичност

с смяна в Генералния проект за организация на придвижването на територията на община Варна. Колко ефикасна е тя ще покаже бъдещето. Това, което стана ясно във вторник обаче е, че до 27 ноември т.г. всички дейности по прекъсването на достъпа на коли в Морската градина са били противозаконни, което значи, че администрацията на Портних може да бъде съдена за предприемането им.

Последният опит достъпът на коли до парка да бъде спрян бе изработен при започване на юли т.г. след драматичен случай, при който почина дете на 5 години. Както във всички сходни случаи до момента възбраната бе обжалвана от притежатели на законно добити парцели с паркинги и гаражи в парка и бе анулирана от втората правосъдна инстанция във вторник. Веднага по-късно общинският пресцентър популяризира известие, съгласно което " възбраната за достъп на коли в " Приморски парк " остава в действие, а осъществяваната контролна активност от чиновниците на " Общинска полиция " - Варна, по отношение на поставените знаци (за ограничение на придвижването, бел. ред.) продължава ", защото в това време кметът на Варна е подписал изчезналите досега документи.

Проблемът с периодическото прекъсване и допускане на придвижването на коли в Морската градина във Варна има дългогодишна история. Той обаче наподобява неразгадаем, защото е

плод на административното лицемерие,

което Иван Портних наследи от предшественика си Кирил Йорданов. Освен че нарушава цивилен права, то попречва и свободната конкуренция, фаворизирайки една част от бизнеса за сметка на друга.

От една страна, по гледище на цивилен и природозащитни организации в новия Общ организационен проект на Варна местността Салтанат получи статут на парк. Съвсем естествено това изцяло изключва придвижването на леки коли по алеите му.

От друга страна обаче, в продължение на близо 30 години локалната администрация във Варна е издавала строителни позволения и актове за прилагане на къщи, многоетажни жилищни постройки (изградени под прикритието на формулировката " постройка с публично предопределение " ), заведения за хранене, култивиран центрове и други Всички те имат законно построени подземни и открити паркинги, а заведенията би трябвало да бъдат зареждани и обслужвани. Всичко това дава съображение на притежателите им да настояват, че възбраната за придвижване на коли в парка нарушава правата им.

След като пое от Йорданов ръководството на града, Иван Портних не направи нищо, с цел да ревизира

порочната процедура за застрояване на парка.

Така да вземем за пример в средата на юни 2018 година администрацията му издаде Удостоверение за въвеждане в употреба на един от най-скандалните градежи в Морската градина – двуетажна постройка, благосъстоятелност на сдружението " Зърнени храни – гр. Силистра ".

 Триетажната постройка, издигната с цената на голям брой нарушавания на мястото на по-малък общински парцел, от дълго време е приключена и въведена в употреба от администрацията на Иван Портних
© Дневник

Триетажната постройка, издигната с цената на голям брой нарушавания на мястото на по-малък общински парцел, от дълго време е приключена и въведена в употреба от администрацията на Иван Портних

Заради митингите, съпътствали строителството, единствено две години по-рано Портних бе декларирал: " Омръзна ми да се извинявам за остарели грехове! Ако бъдат открити нарушавания по документите, издавана от три разнообразни институции, дано бъдат подхванати всички ограничения, разпоредени от проверяващите органи! "

Но макар че градежът бе станал факт след явни нарушавания при издаването на позволения за " подсилване " на остаряла общинска вила, новата локална администрация във Варна просто довърши " греховете " на миналата с издаването на позволение за използването му.
В същото време администрацията на настоящия варненски кмет не е подхванала никаква самодейност за решаването на

друга неправда, обвързвана отново със ориста на Морската градина.

След като беше продадена на сдружението " Холдинг Варна " (част от групата към " Химимпорт " и Централна кооперативна банка), крайбрежната част на парка беше извадена от територията му. Така за разлика от останалата му част придвижването на коли до заведенията, които се намират там, е безусловно гладко.

А при започване на октомври м.г. общинският експертен съвет по устройство на територията във Варна утвърди нов градеж върху близо 3 дка в Морската градина. Става дума за план на сдружението " Феста делфинариум ", част от " Феста холдинг " на Петя Славова. То има намерение да построи върху терен в непосредствена непосредственост до делфинариума си " басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни механически уреди за обслужващите системи и уреди ". Освен всичко това планът планува и построяването на аквапарк.

Триковете, които в този момент Портних ползва, с цел да ограничи достъпа на коли до северната част на Морска градина, не са оригиналност. Предшественикът му Кирил Йорданов ги използваше в продължение на съвсем четирите си мандата, с цел да печели известност. Но и с цел да блокира всяка демонстрация на сдържаност към дейностите на администрацията му от страна на цивилен и природозащитни организации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР