Съдебният инспекторат откри куп нарушения, но прокуратурата отказа да започне

...
Съдебният инспекторат откри куп нарушения, но прокуратурата отказа да започне
Коментари Харесай

Шефката на САС виновно-невиновна

Съдебният инспекторат откри куп нарушавания, само че прокуратурата отхвърли да стартира следствие против председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева за скандалното преразпределяне на делото за 102 млн. лева, обвързвано с апетитни активи на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Случаят беше оголен през октомври от съдията в САС Милен Василев, който уличи Дончева в корупция. Той окачи в коридора на съда заявление, в което изля възмущението си от нейна заповед, с която председателката го реалокира в различен състав в комерсиалното поделение на съда и поема делата му.

Според Милен Василев въпросната заповед имала две цели - да се накаже този, който доста знае, и да бъдат овладени разпределените му към този момент каузи. И най-много въпросното, към което Дончева проявявала нездравословен интерес. Ръководството на САС отхвърли да има нарушавания, само че Дончева беше принудена да си направи отказ по делото, без да пристъпи към разглеждането му.

Търговският спор е по иск против едно от основните сдружения в орбитата на КТБ - "Евробилд 2003 " ЕООД. След погрома над банката то беше пререгистрирано в Кюстендил и точно Кюстендилският областен съд се произнася по разногласието на първа инстанция, преди решението му да бъде обжалвано пред САС. Ищецът е софийското "Ню Кооп Инвест " АД, което твърди, че дългът произтича от подписани с ответника две съглашения от края на 2014-а и е гарантиран напълно както с договорна ипотека, по този начин и с необикновен залог.

С оповестяването на "Евробилд 2003 " в неплатежоспособност дългът станал предварително дължим и софийското сдружение предявило правата си. Но макар че ответникът признал напълно многомилионния иск, съдът в Кюстендил го отхвърлил с претекста, че е налице симулативна договорка. Въз основа на нея се претендирало поръчителство за сума, която кредиторът не е дал на длъжника.

“Евробилд 2003” е една от перлите измежду активите на КТБ. Строително-инвестиционната компания купуваше интензивно парцели преди удара против кредитната институция, а след него стартира бързо да ги разпродава. Едноличен притежател на “Евробилд 2003” от март 2015-а е “Иновейшън Трейд” ЕАД, представлявано и ръководено от основния прокурорски очевидец по делото "КТБ " Бисер Лазов.

Държавата в лицето на квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев проспа грабежа. Те желаеха банката да се причисли в производството по неплатежоспособност на "Евробилд 2003 " едвам в края на януари 2015 година, а в това време продадените парцели, измежду които 8-етажната постройка на "София прес " на бул. "Цариградско шосе " и централите на ул. "Граф Игнатиев " и на площад "Гарибалди ", попаднаха у свързани с Бисер Лазов подставени лица и компании.

Миналия месец пък стана ясно, че в края на декември постройката на "Гарибалди " е станала предмет на нова договорка - този път сред сегашните синдици на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, от една страна, и "Ню Кооп Инвест " - от друга. С тази договорка сдружението, чийто шеф е Ненчо Трифонов (близък на сестрата на Лазов), трансферира обезпечените с ипотека върху постройката на "Гарибалди " свои вземания за въпросните 102 млн. лева от "Евробилд 2003 " на КТБ за...1 лев. Основанието е: вместо отчасти осъществяване на обвързване на "Евробилд 2003 " към КТБ.

Сградата на "Гарибалди " беше ипотекирана от "Евробилд 2003 " в интерес на "Ню Кооп Инвест " броени месеци след слагането на КТБ под необикновен контрол. Обезпечението е контрактувано въз основа на подозрителен план сред двете сдружения, които по този метод уреждат връзките си. Споразумението е подписано във връзка на контракт за цесия сред "Ню Кооп Инвест " и кипърската офшорка "Кастамо Трейдинг Лимитид ", което цедира на първото сдружение вземането си към "Евробилд 2003 ". Средствата за обезпечените активи са от заеми от КТБ.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР