Съдебните изслушвания по делото на бившия командир на сръбската армия

...
Съдебните изслушвания по делото на бившия командир на сръбската армия
Коментари Харесай

Отлагат делото на Ратко Младич за неопределено време

Съдебните чувания по делото на някогашния пълководец на сръбската войска на Босна и Херцеговина Ратко Младич, които трябваше да се проведат на 16-17 юни, бяха отсрочени за неопределен срок. Това беше обявено от Международния съд в Хага.
Според секретариата на съда, съдиите по делото няма да могат да участват на правосъдните съвещания заради неналичието на подобаващи полети и нуждата от самоизолация две седмици след идването си в Нидерландия. Връщането им също ще бъде проблематично. Границите и летищата в страната на престояване на единия от съдиите са затворени, а полети до страната на престояване на другия арбитър не се правят. Институцията взе поради и обстоятелството, че самият Младич е изложен на риск и по тази причина не се предлага да контактува с хора отвън пандиза на Организация на обединените нации в Хага.
Решението за отсрочване на правосъдното съвещание се взема за трети път. Първо, то трябваше да се състои през март, само че бе отсрочено заради обстоятелството, че Младич претърпя интервенция за премахване на израстък.
Генерал Младич беше наказан на 22 ноември 2017 година от Международния арбитражен съд за някогашна Югославия (МТБЮ) на пожизнен затвор за геноцид, закононарушения против човечеството и нарушение на военните закони и правила. Той се укриваше от интернационалното правораздаване съвсем 16 години, до момента в който не беше задържан в Сърбия през май 2011 година и екстрадиран в Хага.
През март 2018 година юристите на Младич се обърнаха към Международния съд. Защитата изиска всички неточности, позволени по време на процеса, да бъдат поправени и Младич да бъде оневинен по всичките 10 обвинявания. Като опция юристите желаеха да се преразгледа случая. Жалба подаде и прокуратурата. Тя изиска някогашният военачалник да бъде приет за отговорен по първото обвиняване: геноцид в пет общини на Босна и Херцеговина.
При пребиваването си в пандиза Младич претърпя три инсулта и инфаркт. Според отбраната, в пандиза той не е получил съответна здравна помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР