Съдебната власт е най-добрата защита срещу корупцията, коментира посланикът на

...
Съдебната власт е най-добрата защита срещу корупцията, коментира посланикът на
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Олигарсите са свръхсилни в България

Съдебната власт е най-хубавата отбрана против корупцията, разяснява посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа в обстойно изявление за предаването " 120 минути " на бТВ. В поредна изява през тази седмица тя подчертава на неуспеха на България да наложи господство на закона и да се оправи с корупцията, съобщи Медиапул

" Знам, че е мъчно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, употребявайки икономическите си качества, след което вършат всичко допустимо, употребявайки тези стопански средства, да изчистят имиджа си. Истинската промяна ще се случи само и единствено, когато има промяна и осъществяване и в правосъдния бранш, и в прокуратурата ", сподели тя.

В петък, по време на изявление пред бизнес конгрес, тя Херо Мустафа още веднъж приказва за хватката на олигарсите върху обществената власт и изрази разочарованието на Съединени американски щати от безучастното отношение на българското правосъдие към хората, които Вашингтон глоби още през 2021 година по световния закон " Магнитски " за " значима корупция ".

" Стоим зад глобите, които наложихме. Те са единствено един прийом от многото старания, по които работим дружно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската промяна постоянно би трябвало да бъде осъществявана от българи. Ще се върна още веднъж на промените, които са вероятни още в този момент, даже в този парламент, да бъде признат този законопроект и да бъде изпълнена правосъдната промяна. Това може да бъде направено единствено от българи ", разяснява тя пред бТВ.

 

" Научила съм, че в случай че има политическа воля, има и метод. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, спънки. Бих споделила, че даже този парламент има опцията да одобри тези законодателни текстове, част от които се разискват от 2009 година насам ", означи дипломат Мустафа.

Знам, че България има дългогодишна история с Русия, особено възприятие към Русия, сподели тя в отговор на въпрос за съветското въздействие у нас: " Използвайки думата " въздействие " в този подтекст, то значи отрицателна власт, упражнявана директно или непряко. Има доста българи, които биха споделили, че има сходно отрицателно съветско въздействие, освен в енергийния бранш, само че и върху подправени вести, дезинформация, търговски покупко-продажби. Това въздействие попречва България да бъде самостоятелна, да оползотвори целия си стопански капацитет и да се възползва от правото си на суверенитет ".

Тя подсети, че Руската федерация е употребила енергийните доставки като политическо оръжие: " България разчиташе 100% на Русия за нуклеарно гориво, съвсем 100% за съветски газ. Трябва да кажа, даже в случай че погледнете даже решението на Русия от април предходната година едностранно да ви спре газа – това беше решение на Русия, не на България ".

Коментирайки договорката на американски изтребители F-16, дипломат Мустафа акцентира, че това е било решение на българското държавно управление.

" Вашата покупка на F-16 ще ви разреши да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също по този начин ще работим дружно за възобновяване на инфраструктурата и другите качества. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха желали съвременни и мощни въоръжени сили ", сподели тя.

В края на своя мандат и преди заминаването си от България посланичката показа:

" Дъщерите ми обожават България, даже не желаят да се местят. Това е място, което постоянно ще бъде близо до сърцата ни и сигурно ще се връщаме на визити, за което нямаме самообладание. Ще отнесем с нас парченце от България – осиновихме си българска котка. Така че в действителност това е място, което вечно ще остане в сърцата ни “, показа дипломатът. Беше чест и привилегия, протичаща се един път в живота, да послужвам в България и се срещнах с толкоз доста герои в този мандат – от членове на гражданското общество, които не престават да се застъпват за правата на другите, през работещи в лечебните заведения доктори и сестри, създали толкоз доста за избавяне на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, в това число и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и дами, които пазят всички нас в България. Имам шанс, че в работата си се срещам с толкоз разнообразни хора и измежду тях има толкоз доста герои ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР