Съдебната система ще разполага със софтуер за конвертиране на гласов

...
Съдебната система ще разполага със софтуер за конвертиране на гласов
Коментари Харесай

Магистратите ще пестят време със софтуер за конвертиране

Съдебната система ще разполага със програмен продукт за конвертиране на гласов запис в текст не по-късно от 31 декември 2022 година Това съобщи Даниела Марчева, член на Висш съдебен съвет и началник на плана „ Разработка и внедряване в правосъдната система на програмен продукт за ускорено основаване и възпроизвеждане на актове и други документи посредством диктовка и автоматизирано конвертиране на гласов запис в текст /voice-to-text/ и съпътстващи системи за обработка “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Проектът има за цел да усъвършенства успеваемостта на работа и да редуцира времето на основаване на всяка кореспонденция и документ в правосъдната система. По думите на Марчева той ще докара до по-висока подготовка на магистратите и синтеза на информация по всяко едно дело.

Срокът за осъществяване на плана е две години, като е планувано да завърши през септември 2022 година, само че поради пандемията и липса на положително качество договорът с първия реализатор е преустановен и забавят плана.

" На процедура това е тип изкуствен интелект, който се развива напред във времето ", изясни Марчева и добави, че е било доста значимо да бъде основан и подготвен за потребностите на правосъдната система.

По думите й Висш съдебен съвет ще даде за безплатно прилагане на цялата държавна администрация използването на този програмен продукт. " Над 760 са изпратени на държавните органи да заявят дали желаят да употребяват този програмен продукт ", уточни Марчева.

Предвидени са няколко фактори — достъпът става единствено с КЕП, актуализацията е двуфакторна и информацията е напълно криптирана, сподели още тя.

Към момента тече образование на софтуера и се събират аудио записи, като срокът за това е 9 септември 2022 година

Аудио записите съставляват цялата нужна терминология под формата на разнообразни правосъдни актове, тъй че системата да съдържа всички думи и термини, които се употребяват в правосъдната система. След което следва тестване на софтуера. " Ще се провеждат и проведат образования за магистрати.

50% от тях са декларирали, че желаят да работят с него ", посочи Марчева.

Александър Ангелов, арбитър от Софийския областен съд, заяви, че годишно в съдилищата постъпват и се преглеждат към и над 70 000 броя каузи.

Софтуерът дава опция за икономисване на в допълнение време на работа с клавиатурата и времето може да бъде употребявано за доста по-ценна работа, съобщи той. Ангелов е безапелационен, че би трябвало да бъдем в крайник с времето и да се възползваме от технологиите.

Демонстрация на софтуера ще може да бъде показана след два месеца, като известността на речта ще бъде на 90%. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР