Съдебната сага около изграждането на небостъргача Златен век в столичния

...
Съдебната сага около изграждането на небостъргача Златен век в столичния
Коментари Харесай

Делото за небостъргача "Златен век" се връща на стартова позиция

Съдебната сага към построяването на небостъргача " Златен век " в столичния квартал " Лозенец " няма скоро да завърши. Върховният административен съд върна делото на стартова позиция, като анулира решението на първоинстанционния съд - Административен съд - София. Според решението на Върховен административен съд съдът не е положил задоволително старания да събере всички доказателства по делото и не ги е разискал в цялост, което е довело до взимане на голословно решение. По подигравка долната инстанция изтъкваше неналичието на доказателства тъкмо в противоположната посока - за откритите нарушавания от ДНСК. 

Както " Сега " писа, ДНСК не спря градежа поради неналичието на годно позволение, както твърди предприемчив комитет " Лозенец " и Столична община, а се хвана за обособени нарушавания в хода на строителството. С този мотив градежът бе спрян, а по тематиката годност на разрешението за градеж ДНСК реши, че документално мнение би трябвало да даде основният проектант на София. Скандалът с небостъргача се разгоря на фона на " Апартаментгейт " и закупен свръхлуксозен апартамент от Цветан Цветанов и други фигури в ГЕРБ в други обекти на възложителя на градежа. За похлупак се оказа, че валидността на разрешението за градеж виси на в това време призната корекция в закона за устройство на територията, прочула се като поправката " Артекс ". 

На първа инстанция причините на ДНСК за прекъсване на градежа бяха разгромени от съда. Съдът бе безапелационен, че институцията, която следва да разяснява валидността на разрешението, е ДНСК. АС-София бе безапелационен, че с поправката " Артекс " валидността на разрешението за градеж е автоматизирано удължена от 5 на 10 години. Първоинстанционният съд отсъди и че ДНСК е нарушила най-малко два правилото при  издаването на административни актове - правилото за правота и правилото за пропорционалност. Заповедта за краткотрайно прекъсване на градежа е издадена, без строителният надзор да си е направил труда да ревизира в това време подхванатите ограничения за премахване на нередностите. Така все още на издаване на заповедта визираните в нея нарушавания са били отстранени и не е задоволително строителният надзор да се оправдава, че това е станало, преди компанията да е получила експлицитни инструкции кое и по какъв начин да поправи. Така противозаконен съгласно ДНСК ров в прилежащ парцел се е оказал фиктивен при инспекцията на движимостите лица, а позволени отклонения в процеса на строителство са били краткотрайни, от софтуерен темперамент, без да засягат структурата, посочи съдът. 

Върховният административен съд в този момент въобще не коментира фактологията към валидноста на разрешението. Съставът обаче смята, че при градежа са осъществени основни нарушавания, с които е наранена устойчивостта на цялата структура, а фактът, че те са в това време отстранени, било самопризнание, че  са осъществени. Върховен административен съд не приема мнението на назначената експертиза по делото, тъй като тя е оспорвана от ДНСК и смята, че първоинстанционния съд е следвало да допусне повторна експертиза с слагане на нови задания за доизясняване.

Сега делото ще се гледа още веднъж, от друг състав, и може да се чака, че в близката година няма  да завърши. Предходното решение на първоинстанцияонния съд бе постановено на 30 юли, 2019 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР