Съдебна отговорност трябва да се потърси от EС и страните

...
Съдебна отговорност трябва да се потърси от EС и страните
Коментари Харесай

Юристи: Мигрантската политика на ЕС е престъпление срещу човечеството

Съдебна отговорност би трябвало да се потърси от EС и страните членки за хилядите мигранти, които се удавиха в Средиземно море, до момента в който бягат от Либия, се споделя в правно мнение, импортирано през вчерашния ден в Международния углавен съд и представено от британския в. " Гардиън ". В документа, който е 245 страници, се приканва за наказателни ограничения поради прилаганата от Европейски Съюз след 2014 г. миграционна политика на въздържане, ориентирана към това " да се жертва живота на бедстващи мигранти в морето с единствената цел да се разубедят останалите хора в сходна ситуация да не търсят безвредно леговище в Европа ". Обвиненията са ориентирани към Европейски Съюз и страните членки, които имаха водеща роля в бежанската рецесия: Италия, Германия и Франция. 

Опитни интернационалните юристи насочат обвиняванията, че служители и политици са знаели, че създаденият  " най-смъртоносен мигрантски маршрут " е довел до загубата на повече от 12 000 човешки живота. Двама от създателите на мнението са Хуан Бранко, който е работил за Международния углавен съд, както и за Министерството на външните работи във Франция, и израелският правист по интернационално право Омер Шац от университета " По " в Париж. 

Обвиненията за " закононарушения против човечеството " отчасти се основават на вътрешни документи на Европейска организация за гранична и брегова защита (Фронтекс). Адвокатите настояват, че от Фронтекс са предупреждавали, че прекратяването на сполучливата италианска избавителна интервенция " Маре нострум " ще докара до " по-голям брой на жертвите ". В мнението се споделя също: " За да се спрат мигрантските потоци от Либия непременно... и вместо да се правят безвредно избавяне, както изискват законите, Европейски Съюз изготви политика на насилствен трансфер в концентрационни лагери - центрове за задържане (в Либия), където се правят жестоки закононарушения ". Прекратяването на " Маре нострум " и въвеждането на нова политика от 2014-а посредством интервенцията " Тритон " се дефинира като основен миг " за установяването на неоспорими mens rea (намерение и обмисляне на действия) за предполагаеми закононарушения ". 

В отчета не се показват обособени политици или длъжностни лица, от които да се потърси отговорност, само че са представени дипломатически грами и мнения от държавни водачи, измежду които Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

КАРЕ - РЕАКЦИЯ

Говорител на Европейска комисия отхвърли да разяснява пред " Гардиън "   " несъществуващи " правосъдни дейности, само че добави: " Наш приоритет постоянно е била и ще продължава да бъде отбраната на човешките животи и обезпечаването на хуманно и почтено отношение към всички по миграционните направления ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР