Съдебна медиация в България се практикува от 2004 година, когато

...
Съдебна медиация в България се практикува от 2004 година, когато
Коментари Харесай

Съдебната медиация спестява пари, време, енергия и нерви

Съдебна медиация в България се практикува от 2004 година, когато е въведена със закон като легална извънсъдебна процедура. В последните години тази форма на извънсъдебно съглашение сред две спорещи страни навлиза все по-широко в публичната процедура. Нещо повече: от 1 юли 2024-та година законодателите плануват тя да стане наложителна, в случай че съдът категорично постанови, че има такава нужда. Така да вземем за пример, при едно бракоразводно дело, в случай че съдът сметне за належащо, страните по делото могат да бъдат задължени да се явят на първа, така наречен „ опознавателна “ среща при посредник.

Какво в действителност е правосъдна медиация и за какво е толкоз потребна?

Медиацията поражда и се развива като инструмент за разрешаване на фамилни връзки, а по-късно и на трудови, и даже имуществени разногласия. По своята същина тя е една извънсъдебна доброволна процедура, в която страните сами търсят помощ от особено упълномощено лице – посредник, с цел да намерят задоволително и удовлетворяващо и двете страни решение.

Медиаторът е трето лице, което подкрепя двете спорещи страни сами да разрешат зародилия проблем сред тях. Той основава подобаващи условия за връзка сред страните по даден спор. Тук е и огромната разлика сред медиацията и правосъдната процедура – страните сами стигат до решение на спора, когато това е допустимо. Медиаторът не дава решение, той единствено управлява процеса, извършва ролята на медиатор и способства и двете страни да се изслушат взаимно, с цел да стигнат до същината на проблемите посред им.

Много постоянно се оказва, че дълбочината на спора разкрива напълно други, надълбоко скрити проблеми... Това важи с особена мощ за фамилните взаимоотношения. Най-честият спор сред двама някогашни сътрудници, които се развеждат, е по отношение на родителските права. Нерядко в хода на медиационния развой и в течение на срещите се оказва, че огромна част от родителите не схващат, че имат много повече отговорности, в сравнение с права. Тези отговорности на виновния родител надалеч надвишават минималната прехрана, дължаща се по закон. Когато се осъзнае дълбочината на казуса, се стига и до вярното и удовлетворяващо всички страни решение. Решение, което е в полза на детето, само че е задоволително и за двете страни, тъй че да не се породи нов спор в бъдеще сред тях.

Този позитивен резултат не се реализира елементарно, доста постоянно на първа среща страните не желаят да беседват между тях, „ даже сядат с тил един към различен “, споделя юрист Лилия Борисова , практикуващ посредник от 13 години. Нейните наблюдения върху човешките взаимоотношения, размишления върху смисъла и бъдещето на медиацията, може да намерите в подкаста „ Тройка късно “ на Милена, Кирил и Тодор от утринното шоу на радио „ Витоша “.
 Тройка призори
Разковничето на намирането на пресечната точка на ползите се корени в подобаващата атмосфера, която основава посредникът, както и конфиденциалността на процедурата. Много е значимо посредникът да завоюва доверието на спорещите страни. Да ги убеди, че те остават свързани за цялостен живот, в случай че са основали дете и че е както в негов, по този начин и в техен интерес, да поддържат едни естествени, човешки връзки между тях, без значение че не престават житейския си път независимо. Да гледат на раздялата посред им не като на война, а като на скъп житейски опит, който би им дал опция да срещнат същинската си половинка по-нататък в живота си.

Дава ли медиацията вяра за по-лесно превъзмогване на раздялата и по-добър живот след нея? Адвокат Борисова е уверена в това: „ Виждайки хората по какъв начин си потеглят от залата – това ми дава вяра. И в случай че до през вчерашния ден не са си говорили, има случаи, в които се разплакват, прегръщат се, и даже да се стига до такава степен, че те се разделят, това им дава един доста скъп опит и урок “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР