Съдебен състав на Административен съд – Варна със свое Решение

...
Съдебен състав на Административен съд – Варна със свое Решение
Коментари Харесай

Съдът обяви избора за кмет на с. Бозвелийско за недействителен

Съдебен състав на Административен съд – Варна със свое Решение от 16 декември 2019 година разгласи за нереален избора на Дамян Дамянов за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия на първи тур от локалния избор.
В претекстовете си съдът сочи, че от събраните по делото доказателства са открити позволени в хода на изборния развой основни нарушавания, довели до погрешно отразяване вота. Съдът намира и че от резултатите по позволените експертизи – техническа и химическа, неоспорени от страните и умело направени, се открива, че отразените гласове в двете СИК за претендента Дамян Дамянов са 18, а отразените за претендента Живко Панев гласове са 146. Отнесени към резултатите, отразени в протокола на ОИК, крайният избирателен резултат за Дамян Дамянов би бил 241 бр. действителни гласа, а за жалбоподателя - Живко Панев – 321 гласа. Дори и да не бъдат включени три бюлетини, щрихите върху които излизат отвън квадратчето за претендента Живко Панев, крайният избирателен резултат за последния би бил 318 гласа. Съдът намира, че позволените основни нарушавания са довели до опорочаване волята на гласоподавателите и до накърняване на законни права и ползи на жалбоподателя и че от събраните доказателства изрично откриват промени в изборния резултат, даващи предимство на претендента на Коалиция “БСП за България “, които се явяват причина същият да бъде разгласен за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия.
С оглед на това, правосъдният състав намира, че оспореното решение следва да бъде анулирано.
Решението предстои на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 7 – дневен период.
Припомняме, че жалбата бе подадена от Живко Панев, който също беше претендент за кмет. На изборите в Бозвелийско гласоподаваха 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика против Живко Панев от Българска социалистическа партия. Една трета от бюлетините обаче бяха регистрирани като недействителни, защото върху тях липсва маркиран избор с химикал. Две съдебно-технически експертизи потвърдиха - при изборите за кмет в с. Бозвелийско е употребявано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество.
Интересна детайлност е, че на едно от заседанята на съда по делото, Дамян Дамянов пристигна с белезници, тъй като беше в ареста по следствие за наркотици
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР