Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити или само Саддам Хюсеин е

...
Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити или само Саддам Хюсеин е
Коментари Харесай

Саддам Хюсеин е заловен близо до родния му град Тикрит

Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити или единствено Саддам Хюсеин е иракски политик. Президент на страната от 1979 до 2003 година По религиозна принадлежност е сунит.
Роден е на 28 април 1937 година в Ал-Ауджа (край град Тикрит).
Още на млади години Саддам желае властта и влиза в политиката. През 1956 година едвам 19-годишен е участник в антимонархически скрит план, проведен от студенти в Багдад. В идната 1957 година става член на партията БААС (букв. прев. " възобновление " ) - основана от православния християнин Мишел Афлак, тя е патриотична организация, която се бори за арабско единение, социализъм, федерализъм. Тъй като основоположникът ѝ произлиза от християнската общественост в Сирия, тази идеология има за цел да бъдат обезвредени религиозните несъгласия и да се утвърди арабската национална еднаквост. Баасистите се конкурират за благосклонностите на малобройната по това време работническа класа в Ирак с комунистите и от време на време конфликтът е изключително изострен.
През 1958 година Саддам взе участие в битов скандал на политическа основа, при който е погубен негов непосредствен роднина. В същата година монархията в Ирак е свалена след боен прелом, осъществен от несвързани с " Баас " офицери, отпред на които стои А. К. Касем. Година по-късно (1959) баасистите правят несполучлив опит за нападение против новия президент ген. Касем. Един от атентаторите е 22-годишният Саддам Хюсеин, който е прострелян в крайници. Повечето негови съратници са убити в престрелката с президентската защита, само че физически издръжливият Саддам, въпреки и ранен, съумява да избяга от преследвачите като се хвърля във водите на Тигър и преплува пълноводната река. На отсрещния бряг от арест го избавя инцидентната поява на чужд бедуин, който му дава свои облекла, с цел да се преоблече, и магарето си, на което раненият Саддам се качва, с цел да се добере до хеликоптера, който би трябвало да го откара на безвредно място. При полета над Сирийската пустиня положението му се утежнява и Саддам е опериран от собствен другар в хеликоптера без анестезия.
След къс емигрантски интервал в Сирия С. Хюсеин получава леговище в Египет, президент на който по това време е Гамал Абдел Насър. С персоналната поддръжка на президента, Саддам получава стипендия за образование, приключва гимназия и продължава в университет (специалност „ Право “). По същото време в Багдад е съден задочно за присъединяване си в атентата против ген. Касем и получава смъртна присъда (1960). Задочно е осъществена и женитбата му с годеницата Саджида Хайралла (р. 1935 г.), негова първа братовчедка, от която е с 2 години по-млад и с която са сгодени в ранното им детство.
Превратът от 08 март 1963 година в Багдад е сбъднат от разнородна коалиция съперници на ген. Касем, измежду които и баасистите, само че без Саддам, който по това време е студент в Египет. Научил за събитията, той се връща в Ирак. Работи като следовател по политически каузи. Президентския и премиерския пост в страната си поделят освободените от пандиза Ал-Бакр (от партията на Саддам)и Ареф (който не е член на " Баас " ). Междувремменно измежду баасистите пламват вътрешнопартийни битки, при които дясното крило на партията се пробва да в профил нейния създател християнина М. Афлак. Но лявото крило на партията, отпред на което застават Саддам и доближените до него, съумява да отбрани създателя М. Афлак. Това е началото на издигането на Саддам във вътрешнопартийната подчиненост. Ражда се първият наследник на Саддам Хюсеин - Удай (1963-2003).
В края на 1963 година (едва 9 месеца след завземането на властта през март) сред ръководещите настава раздор, Ареф прави контрапреврат, отстранявайки от постовете им довчерашния си съдружник А. Х. ал-Бакр и всички баасисти. По обвиняване, че на собствен ред са подготвяли прелом против новото държавно управление на изменилия им Ареф, в пандиза попадат А. Х. ал-Бакр и Саддам Хюсеин. По здравословни аргументи ал-Бакр е освободен през идната 1965 година Останал зад решетките, Саддам написа и проучва грешките, довели БААС до загубата на властта.
През 1966 година съумява да избяга от пандиза и повежда незаконната битка на партията, на която към този момент е заместник-председетел. При този собствен втори незаконен интервал " Баас " претърпява някои промени по самодейност на Саддам, той провежда тайната полиция на партията и други сходни структури. В тези години Саддам демонстрира неотричан даже от враговете му " незабравим таен гений ". През 1966-1968 година той води незаконен живот в Ирак или е бежанец в Сирия, още веднъж попада в пандиза. Раждат се синът му Кусай (1966-2003) и щерка му Рагат (1967).
До въоръжена кавга с новия началник на Ирак и техен някогашен съдружник Ареф баасистите по този начин и не се постанова да стигнат. При пясъчна стихия хеликоптерът на Ареф катастрофира над пустинята. След гибелта на Ареф властта наследява по-малкият му брат, лишен от лидерски качества, което личи и при безкръвния прелом от 17 юли 1968 година Саддам взема съществено присъединяване в тези събития, след което партията Баас още веднъж идва на власт, само че към този момент независимо. Опитът от предишното е причина за недоверието към всички политици, които не членуват в тази партия, даже към тези, които имат заслуги при завземането на властта. Някои от тях са задържани единствено дни след преврата и назначени за посланици в чужбина с рекомендация да останат в тези страни, в които са изпратени.
Върху Саддам пада главната тежест при попречване на несполучливия опит за прелом от 1973 година, когато от страната отсъстват А. Х. ал-Бакр, Тарик Азиз и други основни фигури. През есента на същата година Ирак взе участие в обединената арабска войска, която реализира първата от десетилетия военна победа над Израел - главния районен съперник на арабите. Саддам Хюсеин като вицепрезидент по времето на Ахмед Хасан ал-Бакър през 1979 заема поста му, откакто възрастният Ал-Бакър се отдръпва заради здравословни проблеми. Саддам стартира да постанова фетиш към личността си. Чрез брутални издевателства над кюрдите на север и шиитите на юг, убийства на водещи политически фигури и елиминация на всички други партии съумява да управлява страната.
Инициатор на Ирано-иракската война, почнала през 1980 и траяла до 1988, без да излъчи явен победител. Тази война изтощава и съвсем унищожава до тогава стабилната иракска стопанска система. Няколко години суша довеждат Ирак до ръба на филантропична рецесия, която взема своя връх по време на Войната в Персийския залив (1990-1991).
Саддам Хюсеин е свален от власт на 9 април 2003 година, когато американските войски завладяват Багдад. Той е в неопределеност до 13 декември същата година, когато е хванат покрай родния си град Тикрит. Открит е в подземие, в неразпознаваем тип - гладен, отпаднал и замърсен. Направен е ДНК тест, с цел да бъде открита самоличността му.
На 30 юни 2004 Саддам Хюсеин, (държан от американските сили в Кемп Кропер в Багдад) и 11 старши функционери на партия Баас са предадени публично на краткотрайното иракско държавно управление, с цел да бъдат съдени за военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид, както и да бъде разследвано неговото присъединяване в насилствените акции против кюрдите на север по време на Ирано-иракската война и против протестите на шиитите на юг през 1991 и 1999.
На 19 юни 2006 обвиняването желае смъртна присъда за Саддам, неговия полубрат Барзан Ибрахим ат Тикрити и някогашния вицепрезидент Таха Ясин Рамадан. Два дни по-късно бе погубен трети юрист на отбраната.
На 21 август 2006 против Саддам стартира друго дело за геноцид и закононарушения против човечеството. Това е делото по аферата " Анфал " - интервенция, която сред 1987 и 1988 води до гибелта на към 182 000 кюрди, избити при всеобщо разселване на кюрдското население. Операцията се прави в три стадия, като кулминационната точка ѝ е обгазяването на 5 000 кюрди в село Халабджа на 16 март 1988.
На 25 декември 2006 Саддам Хюсеин е отхвърлен от правосъдното съвещание след спор със съдията. Защитата на Хюсеин бойкотира процеса поради несъответствуващите процедури на трибунала.
На 5 ноември 2006 Върховният иракски углавен арбитражен съд признава Садам Хюсеин за отговорен в осъществяването на закононарушения против човечеството за нареждането на убийството на 148 шиити през 1982 в град Дуджейл и e наказан на гибел посредством обесване. След като съдията оповестява присъдата, Саддам изкрещява „ Господ е популярен! Да живее Ирак! Да живее иракският народ! Смърт за предателите! “
На 26 декември апелативната камара на Върховния иракски арбитражен съд удостоверява присъдата. Саддам Хюсеин би трябвало да бъде екзекутиран до 30 дни.
На 30 декември 2006 е изпълнена смъртната присъда на Саддам Хюсеин пред юристи, служебни лица и доктор, почти в 6:00 локално време (03:00 UTC). Той е обесен в иракската военна база (Camp Justice) североизточно от Багдад, база, която в миналото е била щаб на военното разузнаване на Саддам, а след това употребена за лагер, където да бъдат затваряни и измъчвани стотици поданици. Противно на догатките Саддам е екзекутиран самичък, а неговия естествен брат Барзан Ибрахим ал-Тикрити и някогашният основен арбитър на революционния арбитражен съд Ауад Хамед ал-Бандар, упрекнати по същото дело, ще бъдат обесени след мюсюлманския празник Айд ал-Адха.
По времето на изтезанието Саддам отхвърля да носи качулка. Преди да бъде обесен, му е прочетена ислямска молитва и той я повтаря. В интернет изтича видеозапис от мобилен телефон на неговото обесване.
Ден откакто е екзекутиран, Саддам Хюсеин е заровен в родното си село Ал-Ауджа край Тикрит в гробница, в която са заровени неговите синове Удай и Кусай. Около 100 индивида участват на церемонията, осъществена рано сутринта.
Източник: Уикипедия


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Хроники  Вашингтон става столица на Съединени американски щати Вашингтон става столица на Съединени американски щати  Васил Левски стартира първата си организационна обиколка из България Васил Левски стартира първата си организационна обиколка из България  Раздадени са първите Нобелови награди Раздадени са първите Нобелови награди  Започва Първата палестинска интифада Започва Първата палестинска интифада  В Ню Йорк е погубен Джон Ленън В Ню Йорк е погубен Джон Ленън Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image По-големият брат на Меси е пуснат под до...
По-големият брат на аржентинската футболна звезда Лионел Меси, Матиас, е оставен под домакински арест за владеене на оръжие, съобщи БГН...
Светът още веднъж се събира в Париж поради кли... Сблъсъци с военни и полиция в Хондурас зар... Тристранка поради минималната заплата и об... ЦИК ще покаже отдалечено електронно глас... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Тежка злополука с рейс край Нова Заг...
Двама души са починали, откакто рейс с служащи се е блъснал в дърво на пътя сред сливенските села Сокол и Еленово, оповестиха от М...
Не е смешка: Бареков подал сигнал до прокура... Решението на Тръмп за Йерусалим е удар и п... Гол мъж нахлу в метрото, опита да открадне... Дневен хороскоп за 13 декември НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия против НАТО - един от най-важните п...
Конфронтацията сред Русия и страните членки на НАТО е един от най-важните проблеми, с които Съединени американски щати ще би трябвало да се оправят през следващат...
Русия съумя да не повтори в Сирия афганиста... Сидеров: Чувствам се като човек, който наи... Нинова завежда дело против ГЕРБ поради " лъж... Нено Димов отдръпна импортирания план за пром...  www.expert.bg  Квартал в столицата на Венецуела вкара лична валута Квартал в столицата на Венецуела вкара...  Осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на заплатен отпуск Осиновители на деца до 5-годишна възраст...  Най-много нови фрагменти при започване на 2018 възнамеряват да наемат в строителството Най-много нови фрагменти при започване на 2018...  Apple удостовери, че купува приложението Shazam Apple удостовери, че купува приложението S...  www.iwoman.bg  Това са най-манипулативните зодии Това са най-манипулативните зодии  София Филм Фест 2018 ще разпространява дейния метод на живот София Филм Фест 2018 ще разпространява акт...  Нещата, които мъжът ви желае да вършиме по-често Нещата, които мъжът ви желае да вършиме п...  4 преимущества на връзките от разстояние 4 преимущества на връзките от разстояние  http://www.sportlive.bg  Ранен гол реши проблемите на Челси в тежко посещение Ранен гол реши проблемите на Челси в теж...  Борусия Дортмунд най-сетне подсети, че може да играе печеливш футбол Борусия Дортмунд най-сетне подсети, че...  Следващият дуел на Джошуа е явен, откакто подари милиони на противника Следващият дуел на Джошуа е явен, след...  Загуба на Григор Димитров - една от най-шокиращите през 2017 година Загуба на Григор Димитров - една от най-... Интервю Още Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 година...
Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Кметът на Горна Оряховица: Предложеният от АПИ вид за магистр Нови Най-четени Най-коментирани Саддам Хюсеин е хванат покрай родния му град Тикрит... 27 0 Новините: Най-важното за деня, 12 декември... 662 5 Европейски Съюз и Сърбия отвориха нови глави от договарянията за присъединение... 209 0 Близки на умрял пациент в Първомай упрекват лекарите в несъответстващи... 264 0 Ангелкова: С обединени старания можем да представим страната като украшение в...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР