Съдбата на ядрената централа ще бъде обсъдена по време на

...
Съдбата на ядрената централа ще бъде обсъдена по време на
Коментари Харесай

Възраждането на АЕЦ "Белене"

Съдбата на нуклеарната централа ще бъде разисквана по време на плануваната за 30 май среща сред Владимир Путин и Бойко Борисов.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Рестартът на АЕЦ " Белене ": все по този начин непотребен

Проектът за най-малко 20 милиарда лева върви към възкръсване, без да е ясно какъв брой ще коства, кой и по какъв начин ще заплаща и строи
22 май 2018
Кой се опасява от митинга против АЕЦ " Белене "

Митинг на " Демократична България " ще има макар опита на полицията за смяна на мястото и часа на провеждането му
22 май 2018
НЕК регистрира първа годишна облага след 2012 година, само че остава в неприятно финансово положение

Задълженията на компанията се усилват, а разноските порастват по-бързо от приходите
13 май 2018
Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в бранша навлизат и блокчейн технологиите
7 апр 2018
ЕСО предвижда, че през 2027 година ще има задоволително ток и без АЕЦ " Белене "

Ще са нужни обаче вложения от 1.3 милиарда лева през идващите 10 години
28 мар 2018
Атомният Франкенщайн

Най-скъпият енергиен план върви към рестартиране макар неналичието на вложител
16 мар 2018 АЕЦ " Белене " е една неистина и балкански трик, който не минава на никое място. С тези думи преди тъкмо 6 години Бойко Борисов в първия си премиерски мандат оправда в Народното събрание прекъсването на плана за нова нуклеарна централа. Тогава беше натрапен и мораториумът над плана. Такава " черна дупка " обаче не изчезва просто по този начин и след няколко години извъртане по тематиката в този момент точно Борисов работи за обновяване на АЕЦ " Белене ".

Скоростното възобновление на тематиката - единствено за четири дни опцията за обновяване на плана АЕЦ " Белене " се материализира от общи приказки в държавно решение, бе стимулирано с инвеститорски интерес от Китай. Пекин обаче не беше дестинацията, към която се насочиха двамата най-високопоставени политици, с цел да приказват за плана.

Първо президентът Румен Радев се видя с Владимир Путин в Сочи и Дмитрий Медведев в Москва и съобщи, че " има анонси за възобновяването на плана и това допуска съветско присъединяване ". После самият съветски президент оповести, че Бойко Борисов също ще посети Русия в идващите дни, с цел да се срещне с него, и диалозите ще обиден " стопански планове ". Източници показаха, че Борисов ще е в Санкт Петербург на икономическия конгрес тази седмица.

Тази неочаквана активизация за " Белене " споделя едно: обществените разноски за този план, които до момента са 4.5 милиарда лева, надалеч не са завършили. Най-малкото, което България ще заплати, ще бъде сумата за съвещания по съставянето на ново предложение към възможните вложители. А даже централата още веднъж да не се случи (това наподобява по-вероятният излаз към момента), София влиза за следващ път в съветска орбита с огромен енергиен план, който, както е видно от досегашния опит, постоянно се употребява за две неща: корупция и усилване на политическото въздействие на Москва.

В Русия съм, с Русия съм

Бойко Борисов няма да има мандат за договаряния по време на визитата си в Москва. Това обаче скоро ще се промени. От няколко източника в Народното събрание " Капитал " научи, че депутатите ще обсъдят въпроса идната седмица, само че няма непосредствено да гласоподават за топене на плана, а единствено ще дадат мандат на държавното управление да води диалози с евентуални вложители. Едва на по-късен стадий може да се върви към анулация на мораториума и подготовка на открита процедура за привличане на сътрудници.

Това, което евентуално Борисов ще прави, с изключение на да затопля връзките с Путин, е да изследва изискванията, при които " Росатом " и съветската страна биха се съгласили да сътрудничат с нов вложител в плана. Ако нещо е изцяло ясно, то е, че тази централа няма по какъв начин да се случи без Москва. Производителят на реакторите, които ние притежаваме, е виновен за тях през целия интервал на действието им и по тази причина би трябвало да взе участие минимум в построяването на така наречен нуклеарен остров - корпусът с реактора.

Според Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес, в Петербург министър председателят ще получи увещание от руснаците, че са подготвени да сътрудничат. " Ние обаче нямаме механически план на АЕЦ " Белене ". Не знаем какъв брой тъкмо ще коства, по какъв начин ще се построява, какво е належащо за довършването му ", сподели още той за " Капитал ".

До огромна степен това се удостовери и от самата " Росатом ". Генералният шеф на съветския нуклеарен холдинг Алексей Лихачов съобщи в Сочи, че на тях не им е прочут икономическият модел, който ще предложи българската страна за привършване на този план, само че " при всички положения " ще вземат участие в него. Източник от кабинета също споделя, че в случай че се стигне до реализация, съветското присъединяване е неизбежно. " Под каква форма ще се включат обаче още не е ясно, тъй като това ще е работа на бъдещия вложител ", счита той.

Китайци, французи, руснаци, всички дружно...

В отчета за " Белене ", който държавното управление утвърди предходната седмица, се споделя, че най-удачният вид за реализацията на платеното към този момент съоръжение е да се търсят стратегически вложители. " Целта е да се ревизира какво мисли пазарът за този план и единственият метод това да се случи е посредством отворена процедура ", счита вицепремиерът и координатор по тематиката Томислав Дончев. Неговата доктрина е, че в случай че има какъвто и да било пазарен смисъл от такава централа, то той ще се изрази в съответно предложение.

Досега очевиден интерес са показали от Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) и Framatom (бившата Areva), която се управлява от френската EDF. На всички диалози, споделя Дончев, са посочени изискванията: без държавни гаранции, без контракт за изкупуване на силата и с държавно присъединяване под формата на апортна вноска - площадката, инфраструктурата и реакторите. Според него никой от вложителите не е спрял интереса си поради тези условия.

" Аз съм се срещал с китайските представители, ползата им в действителност е огромен. Въпросът е дали има някакво ограничаване от страна на Брюксел за размера на китайските вложения ", споделя Богомил Мачев, който посредством някогашната си компания " Риск инженеринг " беше съветник на плана " Белене " дружно с " УорлиПарсънс ". За него на пазара се приказва, че ще взе участие и в новата поръчка за съветник. " Знаете, че китайска компания взе участие в английския план Hinkley Point C, в Румъния китайците също имат интерес за АЕЦ " Черна вода ", тъй че може би ще има някакво систематизиране на тези вложения на равнище Европейски Съюз ", счита Манчев.

Според Манчев е най-добре в плана да се включат няколко вложителя, той прави уточнението, че има огромна разлика сред строител и акционер в плана - руснаците могат да вземат участие единствено в построяването, само че да нямат дял в централата. Други източници също са на мнение, че на CNNC ще й се наложи да одобри европейски сътрудник най-малкото с цел да мине по-лесно планът пред Европейската комисия.

...или никой

В прословутия отчет на Българска академия на науките, който беше поръчан, с цел да отбрани концепцията за рестарт, се споделяше, че планът може да е доходоносен единствено при непрекъснато или увеличаващо се население и стопански растеж от над 4% за десетилетия наред. Ето за какво съгласно Хиновски " без държавни гаранции този план няма по какъв начин да се случи. Не е допустимо да се построи АЕЦ, без страната да се ангажира финансово ".

Енергийният специалист Васко Начев вижда имената на вложители единствено като заслон - да се покаже на обществото, че планът е атрактивен и има интерес към него, което пък да оправдае идните разноски по подготовка на процедурата. " В последна сметка нищо няма да излезе от следващия опит за рестартиране на " Белене ", в случай че страната не се ангажира да изкупува силата на избрана цена. Просто още веднъж ще бъдат изхарчени един куп пари ", твърди той.

Харченето ще стартира с наемането на съветник, откакто се разгласи поръчка за подобен. Това евентуално ще се случи скоро след решението на Народното събрание. Манчев изброява всичко, което би трябвало да се случи, преди да се отвори процедура за търсене на вложител. Необходимо е превръщане на активите на нуклеарната централа, които сега са в общия капитал на НЕК, и прехвърлянето им в особено основана планова компания за АЕЦ " Белене ". " Ръководството на тази компания ще би трябвало да приготви заданието за обществения интернационален търг. След като го разгласи, стартира да тече един период от най-малко половин година, в който претендентите ще подават предложения ", изяснява още консултантът.

Едва тогава съгласно държавното управление ще може да се каже има ли бъдеще за АЕЦ " Белене " или не. " Аз и всички останали мои сътрудници сме уверени, че в случай че това не докара до триумф, планът ще бъде преустановен в този му тип. И ще се търси друга реализация - да вземем за пример продажба на реакторите ", безапелационен е Томислав Дончев. Преди да се стигне до този миг (а даже е допустимо - и след него) обаче, тази планова компания ще продължи да харчи пари. Големите енергийни планове имат наклонността да угасват мъчно и да не затварят в никакъв случай кранчето изцяло. Проектната компания " Южен поток България " да вземем за пример съществуваше цели четири години след края на плана - до януари тази година, когато стана ясно, че активите й ще бъдат разпродадени.

Сметката, апелирам

Дори да се окаже, че частен вложител има, това ще донесе още въпроси. Основната теза на държавното управление и персонално на премиера Бойко Борисов е, че този път страната няма да харчи никакви спомагателни пари, а присъединяване й ще бъде само под формата на апортна вноска въз основата на платеното към този момент съоръжение и утвърдената площадка - към 3 милиарда лева при планирана оценка на целия план от най-малко 20 милиарда лева (10.5 милиарда евро). Дори апортната вноска да се пресметна по различен метод, тя няма да донесе блокираща квота за страната. Това значи, че тя ще получи на територията си атомна централа с всички произлизащи от това опасности и гаранции за сигурност, които е задължена да даде, без да има въздействие върху ръководството й.

Дори Богомил Манчев, който е прям бранител на потребността от АЕЦ, споделя, че няма да е задоволителна тази вноска. " Въпрос на политическо решение е да се реши какво ще е присъединяване на страната и дали да има блокираща квота. За последното обаче няма да е задоволително единствено апортирането на наличното съоръжение и ще се наложи финансово присъединяване с към 1 милиарда евро. "

Извън директната инвестиция страната ще има и различен голям неминуем разход - с цел да може АЕЦ " Белене " да доставя творби от нея ток, е належащо създаване на инфраструктура за близо 2 милиарда лв.. Става въпрос за построяването на две 400-киловолтови подстанции, няколко такива, работещи на по-ниско напрежение, както и електропроводите до тях.

Отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци от активността на АЕЦ също би трябвало да са ангажимент на страната. В същото време при възможната реализация на " Белене ", без значение с какъв дял ще бъде в плана, България няма да печели нищо в продължение на десетилетия поради изпащането на инвестицията.

Не на последно място проблем съгласно Хиновски ще бъде и Европейски Съюз. " България ще би трябвало да напише доста обстоен отчет, в който да стимулира нуждата от нова нуклеарна мощ и да изясни за какво не може да употребява за задачата други енергийни източници да вземем за пример. Ще би трябвало да се обоснове по отношение на нуклеарния риск ", счита той. И това са преди всички въпроси за еко оценките и нужната съгласуваност най-малко с Румъния, която също ще би трябвало да направи оценка за въздействието.

Така в края на краищата България стартира да търси вложител за остаряло съоръжение, с което да построи централа без държавни гаранции, с ток, за който не е ясно дали ще има пазар. Дори да не откри, черната дупка " Белене " ще има време да погълне още милиони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР