Съдбата на университета е белязала икономиката на БългарияДимитър Радев, управител

...
Съдбата на университета е белязала икономиката на БългарияДимитър Радев, управител
Коментари Харесай

Ето поздрава на Димитър Радев за 100 г. УНСС

Съдбата на университета е белязала стопанската система на България
Димитър Радев, шеф на Българска народна банка

Уважаеми сътрудници и другари,

Имам изключителната привилегия от името на Българската национална банка и персонално от мое име да Ви поздравя във връзка забележителния древен празник на нашия Университет за национално и международно стопанство!
УНСС е най-старото и най-голямо висше икономическо учебно заведение в България, а също и първо по рода си в Югоизточна Европа. През тези 100 години историята на УНСС постоянно е била мощно вплетена в стопанската и финансовата история на България. Отражение на това са стадиите с дълбоки трансформации в тази институция - започвайки като Свободен университет за политически и икономически науки (Балкански близкоизточен институт), след това Държавно висше учебно заведение за финансови и административни науки, Факултет за икономически и обществени науки при Софийския университет, Висш стопански институт „ Карл Маркс “ и към този момент 30 години - Университет за национално и международно стопанство.
Професионалните кариери и персоналните ориси на хиляди ученици и преподаватели на УНСС са белязали най-важните, от време на време трагични, процеси в политическото и икономическото развиване на България. Толкова доста са приключилите УНСС видни икономисти, финансисти и политици, заемали управнически позиции и формирали стратегическите направления за пътя на България през последните 100 години.
УНСС и до през днешния ден обезпечава голям кадрови запас във всички сфери на стопанската система, финансите и администрацията в страната ни. Голяма част от личния състав на Централната банка, както и съвсем целият Управителен съвет на Българска народна банка, сме някогашни студенти или преподаватели в УНСС.
Особено през последните години от ден на ден ученици на УНСС намират професионална изява в огромни и влиятелни финансови институции на всички места по света, включително към този момент и на най-високи позиции.
Това удостоверява качеството на образованието и на придобиваните в нашия университет познания, утвърждавайки престижа на университета към този момент освен в страната, само че и в чужбина.
Доброто обучение и задълбочените познания са основни съставни елементи за триумф в един свят на растяща конкуренция и професионализъм, за който търсенето и предлагането няма да бъдат ограничавани от национални граници.
Ние, които сме приключили и свързани с УНСС, имаме всички учредения да се гордеем както с неговото минало, по този начин и с модерното му създаване като конкурентен и прелъстителен университет, фокусиращ доста благоприятни условия за обучение, изследователска работа и кариерно развиване. Признателни към напъните на предходните генерации за историческото развиване на нашия университет, с оптимизъм и персонален принос дано оставаме съпричастни и към неговото европейско бъдеще.
Честити първи 100 години на УНСС!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР