Съдбата на Македонската църква трябва да бъде решена чрез консенсус

...
Съдбата на Македонската църква трябва да бъде решена чрез консенсус
Коментари Харесай

Решетников поиска всички български партии да работят с Кремъл

Съдбата на Македонската черква би трябвало да бъде решена посредством консенсус на всички православни църкви в района, а освен от решение на Българската православна черква, съобщи в изявление за bTV някогашният началник на Руският институт за стратегически проучвания ген. Леонид Решетников. Той посочи, че църковните връзки би трябвало да се развиват съгласно каноните.
Решетников отхвърли съветските служби да имат въздействие върху българската политика и разгласи за евентуални съдружници на Москва всички български партии, в това число Съюз на демократичните сили.

Кой е ген. Решетников?

Леонид Решетников е роден през 1947 година в съветската окупационна зона в Постдам. През 1970 година приключва история в университета в Харков. През 1974 година пази аспирантура в Софийския университет " Свети Климент Охридски " с дисертация на тематика: " Участие на българските политически имигранти в строителството на социализма в Съветския съюз ".

Две години по-късно Решетников постъпва на работа във външното разузнаване на Съветския съюз, където работи до 2009 година, достигайки до шеф на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия. На 29 април 2009 година с декрет на Владимир Путин военачалник Решетников е назначен за шеф на Държавния институт за стратегически проучвания. Остава на този пост до 2017 година

Около личността на военачалник Решетников витаят доста конспирации - от убеждението, че е бил резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в България, до гръмък скандал с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след среща сред двамата в навечерието на президентските избори в България. Други считат, че точно Решетников има значим глас в определянето на политиката на Кремъл към Балканите.

Пълното изявление на Светослав Иванов:

Връзка с Москва. Ген. Решетников е на линията в " Роуминг ". Здравейте, генерале, добре пристигнали в " 120 минути ".
Добър ден.

Вие сте митична фигура за българската политика. Има доста конспирации към Вашето име. Всъщност какъв брой добре познавате българските политици?
Познавам българските политици повече от анализите и материалите, които се разгласяват. Лично не познавам чак толкоз доста български политици.

Питам Ви, тъй като постоянно е имало подозрения за въздействието на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и съветските служби върху обособени политически процеси в България. Доколко реалистично е да приказваме за въздействие на някогашните съветски служби върху българската политика през днешния ден?
Изобщо не е реалистично. Това е един парадокс. Ние не работим по този начин, както героите от престъпните романи. Когато завърших работата си в разузнаването и станах шеф в аналитичния център на администрацията на президента, тогава имах редица срещи и с политици, и с публицисти, с политолози от доста страни по света. Преди всичко те се стремяха към среща с нас. Във вашата страна избрани сили взеха решение да създадат от мен един облик, който въплъщава опасността. Използват това, с цел да плашат жителите на България. Понякога даже ми е смешно да чета това, което пишат за мен.

 Руският военачалник Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова
Руският военачалник Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

През август се е срещнал с Корнелия Нинова...

Кое е най-невероятното нещо, което прочетохте за себе си, казвайки това?
Че идвам в България, с цел да давам указания, че по редица интернационалните въпроси давам препоръки какво да се прави. Наскоро прочетох, че даже по църковни въпроси давам някакви препоръки.

Ще се върнем на това по-късно. Моля Ви за Вашия коментар по най-актуалната тематика сега - визитата на Радев в Москва? Какъв е Вашият разбор от срещата му с Путин?
Бих споделил, че това е избран пробив. И в този момент всички ние чакаме визитата на премиера Бойко Борисов, който към този момент ще разисква с премиера ни, с президента на страната съответни въпроси, свързани със съдействието.

Казвайки това, кой кого търси сега? България ли търси тази среща с Русия на най-високо равнище, или Русия търси тази среща с България?
Вижте, това е придвижване на две страни, които вървят в една и съща посока. Президентът Радев дойде, той искаше да се състои това посещаване. Нашият президент го приема за пръв път без каквито и да е било авансово готови документи, контракти, някакви заявления. За да може в края на краищата да се завърши с тази неуместна обстановка.

А какво очаквате да каже Путин на Бойко Борисов?
Ние разчитаме съществено, като се вземе на поради, че България е парламентарна република и главният началник по този начин или другояче е министър председателят на страната. Биха могли да се проведат съответни диалози за икономическото съдействие в енергийната област. Преди всичко по този начин считам, става въпрос за съдействие в газовата сфера. Имаме благоприятни условия, с изключение на туризма, да развиваме и други насоки на икономическото съдействие.

Вие сте човек, който на няколко пъти се изрича много сериозно към Българска социалистическа партия. Защо не виждате в Българска социалистическа партия съдружник на Вашите хрумвания, за които говорите?
Смятам, че не би трябвало да отделяме една-единствена партия като наш съдружник. Познавам последователи на развиването на тесните връзки и в партия ГЕРБ, и в социалистическата партия, и в " Атака ", и във Вътрешна македонска революционна организация, във всички други партии, даже в Съюз на демократичните сили. Защото в България има народна власт, през днешния ден на власт е ГЕРБ, на следващия ден може да пристигна Българска социалистическа партия, на другия ден да пристигна друга партия, а ние сме избрали една партия единствено. Това не е вярно, какво ще вършим по-късно?

Тоест би трябвало да работите с всички?
Точно по този начин, с всички.

Генерале, желая да ви задам няколко дискусионни и тежки въпроси. Например, президентството на Тръмп е белязано от тежката сянка на подозрението за съветска интервенция в неговия избор. Много ми е забавно отдръпването на Тръмп от иранската договорка, което чака още повече да увеличи цените на петрола. Може ли да се преглежда като стъпка в полза на Русия, тъй като по-висок нефт значи по-големи приходи в съветската хазна? В този смисъл има ли съпричастност на Русия в избора на Тръмп? Назначиха ли си съветските служби американски президент?
Това е смешно, това е радостно. При нас също постоянно се майтапят по този въпрос и има доста вицове. Г-н Тръмп е един много непредсказуем президент и ми се коства, че решенията, които взима, постоянно са подбудени от някакви прочувствени моменти. Но в дълбочина в тези решения виждаме да стоят тези кръгове, които мощно влияят върху образуването на политиката на президента. В този смисъл бих отбелязал произраелските кръгове, защото за Израел Иран е концепция фикс.

P ащо Руската черква се намесва в връзките сред Българската и Македонската черква? Защо България да не може да бъде майка на Македонската черква?
Може и би трябвало да бъде несъмнено. Но аз не съм кой знае какъв експерт по тези въпроси, само че считам, че тя може да бъде майка в нравствен смисъл, като престиж, само че без да нарушава каноните във взаимоотношенията в православния свят. Ако се тръгне в посока на нарушение на тези догми, тогава можем да се окажем в обстановката, в която се намира в този момент Македонската черква, т.е. да се намира в изолираност, в схизма, да не бъде признавана. Кому е нужно това?

Знаете за околните и исторически корени сред българите и македонците, пък и говорейки за България, белким България няма и съществена заслуга за достигането на християнската религия в Русия?
Има, несъмнено, само че работата не е в заслугите. Трябва да се съберат всички православни църкви в Константинопол, Ерусалим, Антиохия, Грузия, Румъния, Албания и т. н. и Българската черква би трябвало да повдигне там въпроса за признаването на Македонската черква. Ако всички църкви са на позиция, която поддържа признаването, въпросът ще се реши. Но в случай че даже единствено една черква е против това - това са разпоредбите им, това не са наши правила - в случай че някой е против това, въпросът ще бъде отсрочен.

А бихте ли имали нещо срещу Българската черква да стане майка на Македонската?
Какво значи майка? Това са всемирски диалози на хора, които не са вярващи. Има православен свят и има православни догми и въпросите би трябвало да се вземат решение точно в сходство с тези догми. Между другото, доколкото знам, Руската православна черква предава палмата на шампионата по този въпрос на Българската православна черква.

Как очаквате да завърши гостуването на Борисов в Москва или в Сочи? Къде ще го одобри в действителност Путин - в лятната си резиденция или в Кремъл?
Точно това не знам. Сега Путин е в Петербург, дали ще се върне в Москва, или ще продължи да е в Сочи, не мога да ви кажа, само че с огромна вяра чакаме премиера. Най-после потегли. Трябва да развиваме връзките си. Някои медии у вас пишат, че ние се стремим да откъснем България от НАТО. Никого не откъсваме, НАТО само̀ ще се разпадне, помнете какво ви споделям.

 ДОСТ: Марешки извършва проекта „ Решетников “ с апелите за излизане от НАТО
ДОСТ: Марешки извършва проекта „ Решетников “ с апелите за излизане от НАТО

Целта е смяна на стратегическия курс на страната...

Кога ще се разпадне НАТО?
В скоро време. Може би даже, до момента в който съм жив, а до момента в който вие сте живи, 100% това ще стане.

Благодаря ви за тази прогноза. Беше ми извънредно забавно да Ви видя от плът и кръв, откакто толкоз доста съм чел за Вас.
Не вярвайте на тези публицисти, които пишат нелепости. Аз доста обичам България и не мога да пребивавам без България...Много обичам и българите, и България, и историята, и културата, и природата - всичко. И вие заслужавате тази любов от руснаците, освен рецензия. Както и руснаците заслужават любов от българите, освен рецензия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР