Съдбата на гръцкия евродепутат и един от 14-те заместник-председатели на

...
Съдбата на гръцкия евродепутат и един от 14-те заместник-председатели на
Коментари Харесай

Корупционен скандал с Катар разтърси Брюксел, задържана е гръцка евродепутатка

Съдбата на гръцкия евродепутат и един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент Ева Кайли остава неразбираема от през вчерашния ден. 

Според информация Ева Кайли е забъркана в дело за корупционен скандал на Европейския парламент от Катар. Евродепутатът, която е предпазена от имунитет, е била арестувана и разпитвана от белгийските управляващи съгласно последна информация, а брачният партньор й Франческо Джорджи е бил задържан в петък сутринта.

Новината, че още трима души са били доведени в Брюксел по съмнение за рушвет от „ страна от Персийския залив “, в границите на Европейския парламент, както беше оповестено от белгийската федерална прокуратура, ускори следствията на управляващите в Брюксел.

„ Истинска бомба в сърцето на европейската народна власт “, написа белгийският вестник L’Echo, като разказва арестите на петима души като част от следствия за финансиране от Катар. Между тях е и гръцкия евродепутат Ева Кайли.

„ Откриха чанти с пари в къщата на вицепрезидента на Европейския парламент “ е озаглавена обявата със фотография на Ева Кайли и се показва, че има пет ареста в Брюксел и още два в Италия. Според източници следствието продължава и не е изключено издаването на нови заповеди за арест.

Арестите са осъществени като част от следствие за пране на пари и корупция, ръководено от Белгийското антикорупционно бюро, федералната прокуратура и следователя Мишел Клез. Според същата обява при обиските в дома на Ева Кайли са открити и други чанти, цялостни с банкноти.

 lecho1

Разследването се концентрира върху дейностите на домакина на Световната купа Катар, за който се счита, че е повлиял на финансови и политически решения на Европейския парламент, като е платил огромни суми пари или е предложил обилни дарове, съгласно федералните прокурори.



Ева Кайли е в развой на разпит от през вчерашния ден, макар отбраната, предоставена от депутатския имунитет, евродепутатът е в полицията от през вчерашния ден, до момента в който брачният партньор й Франческо Джорджи беше задържан през вчерашния ден сутринта.

Офисите и на двамата са запечатани в постройката на Европейския парламент, а следствията вървят динамично, защото белгийските евродепутати от социалдемократите Марк Тарабела и Мари Арена към момента се ревизират за същия случай.

Предвид развоя на събитията през вчерашния ден незабавно реагираха от ПАСОК и с сбито известие извадиха Ева Кайли от партията след 18 години дейна политическа активност. Късно в петък вечерта стана известно, че е заличена и от групата на социалистите и демократите (S&D), като решението влиза в действие неотложно.

Статията на Le Soir:

„ В петък бяха извършени повече от 15 следствия от сътрудници на Централната работа за битка с корупцията в Брюксел и четирима души, считани за обвинени, бяха задържани.

Сред тях Лука Визентини, новоизбран общоприет секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, някогашният евродепутат от S&D Пиер-Антонио Панцери, както и Франческо Джорджи, някогашен парламентарен помощник на господин Панцери, сегашен сътрудник в групата на S&D и сътрудник на Ева Кайли.

Къщата на 44-годишната Ева Кайли, някогашна гръцка телевизионна водеща и евродепутат от 2014 година, беше претърсена в петък късно следобяд и тя беше отведена при прокурора.

В допълнение към четирите ареста полицията иззе „ почти 600 000 евро в брой “, както и „ компютърно съоръжение и мобилни телефони “, чието наличие ще бъде проучено.

Според източници в Брюксел късно нощес белгийската полиция е разкрила 100 000 евро в къща, принадлежаща на Франческо Джорджи. Извършени са инспекции и в къщата на Панцери, където са конфискувани съвсем 500 000 евро в брой.

 lesoir

Було от тайнственост покрива случая с присъединяване на гръцкия евродепутат. Информация от белгийските управляващи сочи, че през днешния ден следобяд ще бъдат направени публични известия по случая. Информацията е спорна. От централата на ПАСОК оповестяват, че чакат информация от прокуратурата в Брюксел. Подобна е и реакцията на евросоциалистите, които акцентират, че чакат известията на правосъдните управляващи.

Връзката сред Кайли и Катар

Припомняме, че във връзка Световното състезание по футбол гръцкият евродепутат и заместник-председател на Европейския парламент посети Катар при започване на ноември, където имаше среща с държавни чиновници, с настояването за започване на дипломатически парламентарен разговор сред Доха и Европейският съюз.

Това са двамата евродепутати, разследвани дружно с Кайли.

 arena_tarabella_xr
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР