Съдбата на Брекзита ще се реши тази седмица на последните

...
Съдбата на Брекзита ще се реши тази седмица на последните
Коментари Харесай

Седмица, решаваща за съдбата на Брекзит

Съдбата на Брекзита ще се реши тази седмица на последните договаряния сред Обединеното кралство и Европейския съюз, които ще положат доста старания, с цел да реализиран съглашение за бракоразвод - 17 дни остават до предстоящото излизане на Лондон от европейската общественост.

Стремежът на английския министър председател Борис Джонсън да реализира Брекзита на 31 октомври е акцентът в неговата стратегия за националната политика, която ще бъде показана през днешния ден в обичайна тирада на кралица Елизабет Втора във връзка началото на новата сесия на Народното събрание.

Но Лондон и Европейски Съюз демонстрираха в неделя нерешителност при оценката на възможностите за бракоразвод по взаимно единодушие, откакто интензивни договаряния през уикенда в Брюксел не доведоха до пробив по основния въпрос за ирландската граница след Брекзита.

" Остава още доста работа " за излизане от безизходицата, разяснява в неделя основният договарящ на Европейски Съюз по Брекзита Мишел Барние.

Същата констатация направи и Борис Джонсън. Той съобщи, че към момента може да се реализира съглашение за Брекзит - сюжет, който би предпочел, при все това е подготвен да изведе и без договорка страната си от Европейски Съюз - само че още " има много работа за извършване, до момента в който стигнем до такава степен ".

" Часовникът тиктака "

Европейски посланик показа пред Агенция Франс Прес, че " пробив още няма ", и загатна, че Лондон би трябвало да направи отстъпки: " в случай че английското държавно управление желае решение, би трябвало да работи бързо. Часовникът тиктака ".

В понеделник техническите полемики ще продължат, само че всяка от страните разполага с доста малко време, с цел да успее.

Европейските водачи ще се съберат в четвъртък и петък в Брюксел на среща, представяна като финален късмет да се избегне овакантяване на Европейски Съюз без съглашение и с мъчителни последствия или трето отсрочване, при което остава неяснотата какъв път ще поеме кралството след 46 години в лоното на Европа.

В идеалния случай 27-те членки биха желали да имат изцяло предложение, по което да гласоподават.

Лондон и Брюксел не могат към този момент да се схванат по какъв начин да избегнат след Брекзита връщането към физическата граница сред английската провинция Северна Ирландия и страната Ирландия, която остава в Европейски Съюз, с оглед да запазят мира на острова, претърпял десетилетия принуждение.

След като европейците отхвърлиха проекта му за Брекзит от началото на октомври, Борис Джонсън показа в четвъртък нови оферти на своя ирландски сътрудник Лио Варадкар.

Не изтекоха обаче доста детайлности за съответния метод, по който Лондон и Брюксел се канят да превъзмогнат оставащите различия - по-специално да избегнат основаването на митнически пунктове и планувания в механизма надзор от страна на северноирландските управляващи.

Според информации в печата Лондон е предложил Северна Ирландия да подписа митнически съюз с Англия и в същото време да членува в един тип митническа зона с Европейски Съюз. Нещо недопустимо както за Европейски Съюз, по този начин и за северноирландския съдружник на английското държавно управление на малцинството - Демократическата юнионистка партия.

Трябва да бъде уверен Народното събрание

Ако успее да подписа съглашение, Борис Джонсън ще има и тежката задача да убеди Народното събрание, надълбоко разграничен по въпроса за Брекзита: едни са за тесни връзки с Европейски Съюз, други - за внезапно разкъсване.

Депутатите, отхвърлили на три пъти съглашението, контрактувано от някогашната премиерка Тереза Мей, ще имат на 19 октомври изключително съвещание, може би решаващо за Брекзита - първата работна събота за Народното събрание от войната за Малвинските острови през 1982 година

" В съпоставяне с английския парламент един египетски сфинкс е отворена книга ", разяснява напускащият поста ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ако не се реализира съглашение до събота, по силата на признат през септември закон Борис Джонсън ще би трябвало да изиска тримесечна пролонгация. Държавникът изрично изключва този вид след към този момент двете отлагания на Брекзита, гласуван на референдум през юни 2016 година Не е споделил обаче нито един път по какъв начин счита да се измъкне.

Искането за пролонгация би трябвало да бъде единомислещо утвърдено от другите страни-членки. Юнкер счита, че ще е рационално да го създадат, в случай че се стигне до този вид.

Политическата рецесия в Обединеното кралство е толкоз дълбока, че до месеци се обрисуват неизбежни предварителни парламентарни избори.

Мартин Пауълс от Франс прес / БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР