Съдът задължи прокуратурата да каже какво е работил през последните

...
Съдът задължи прокуратурата да каже какво е работил през последните
Коментари Харесай

Прокуратурата е задължена със съд да съобщи какво е работил Иван Гешев

Съдът задължи прокуратурата да каже какво е работил през последните 10 години Иван Гешев, който на следващия ден ще постави клетва като основен прокурор. Окончателното решение е на Видинския административен съд и е по иск на Гражданското придвижване " Боец ", оповестиха от придвижването.

Делото е заведено, откакто Софийската градска прокуратура отхвърли да даде данни, поискани по Закона за достъп до социална информация, за това по какъв брой и какви наказателни производства е работил Гешев и по какъв начин са завършили те - с неоправдателни или оправдателни присъди.

Съдът постанови " прокуратурата е нарушила закона ", оповестиха през днешния ден от " Боец ". Съдът е отменил безмълвния отвод на Градската прокуратура и я е задължил да заплати разноските по делото. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Иван Гешев бе назначен за заместител основен прокурор през 2018 година Преди това бе началник на Специализираната наказателна прокуратура, където водеше делото за източване на банкрутиралата КТБ с обвинени притежателят ѝ Цветан Василев и още 17 души. Работил е в Софийската районна и градска прокуратура, а преди този момент в столичното разследване.

Ето въпросите, на които прокуратурата е отказала да отговори:

По какъв брой наказателни производства (в досъдебна и правосъдна фаза) е бил наблюдаващ прокурор Иван Стоименов Гешев за интервала от командироването му в Софийска градска прокуратура през 2009г. до сегашния миг?

Колко от водените от него наказателни производства за същия интервал са завършили с неоправдателни и какъв брой с оправдателни присъди – брой на наказани и оправдани лица по делата? Колко от досъдебните производства водени от него за този интервал са прекъснати с разпореждане на прокурора?ю

Колко от водените от него наказателни производства за същия интервал са за закононарушения от глава седма от особената част на наказателния кодекс – закононарушения срещу финансовата, данъчната и осигурителната система (чл.253 – чл.268 НК)?

Колко от водените от него наказателни производства по т.3 са завършили с неоправдателни и какъв брой с оправдателни присъди – брой на наказани и оправдани лица по делата? Колко от делата по т.3 са завършили със съглашения сред прокурора и подсъдимите? По какъв брой от подписаните съглашения е отнето или иззето нелегално добито имущество и в какъв размер?

Колко от водените от него наказателни производства са за закононарушения по чл.321, ал.1 от Наказателен кодекс – за формиране или управление или по ал.2 – присъединяване в проведената незаконна група? Колко от водените от него наказателни производства са за проведена незаконна група, извършваща закононарушения против данъчната система с користна цел по ч. 321, алинея 3 от Наказателен кодекс?

Колко от водените от него наказателни производства по т.5 са завършили с неоправдателни и какъв брой с оправдателни присъди – брой на наказани и оправдани лица по делата? Колко са прекъснати с разпореждане на прокуратурата? Колко от делата по т.5 са завършили със съглашения сред прокурора и подсъдимите? По какъв брой от подписаните съглашения е отнето или иззето нелегално добито имущество и в какъв размер?

Какъв е общият брой на импортираните от прокурор Иван Стоименов Гешев обвинителни актове в съда от командироването му в СГП през 2009г. до 31.07.2019г.? Какъв е общият брой на импортираните от него в съда съглашения за същия интервал?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР