Съдът в Турция осъди финландския журналист Айла Албайрак на повече

...
Съдът в Турция осъди финландския журналист Айла Албайрак на повече
Коментари Харесай

За първи път Турция осъди чуждестранен журналист

Съдът в Турция осъди финландския публицист Айла Албайрак на повече от две години затвор поради публикация за кюрдите в авторитетното издание The Wall Street Journal. Тя съобщи, че ще апелира решението.
Албайрак е жител на Финландия и на Турция. Причината Турция да изиска лишаването й от независимост е, че пропагандирала терористи. По време на присъдата тя се намира в Ню Йорк, оповестява Washingtonpost.
"Предвид ужасната обстановка в Турция, решението на съда не би трябвало да ме изненадва, само че въпреки всичко се оказа ненадейно ", сподели Албайрак. Според нея присъдата на съда свидетелства, че даже задграничните медии не могат да избегнат натиска в актуалната Турция.
В същото време основният редактор на The Wall Street Journal, Джерард Бейкър съобщи, че "обвиненията са неразумни и дават изкривена визия за уравновесения репортаж на вестника ". По думите му единствената цел на публикацията е да обезпечи обективно и без значение показване на събитията в Турция.
Това е първият случай, когато турски съд осъжда публицист от страна на Европейския съюз.
Причина за присъдата става материал за кюрдските бойци, който Албайрак написа през август 2015 година В текста се приказва за това по какъв начин активността на кюрдските сепаратисти е довела до утежняване на спора в югоизточната част на Турция. Журналистът интервюира както локални поданици, по този начин и представители на турското държавно управление. Сред тези, с които тя общуава има и членове на младежката организация на Кюрдската работническа партия. През есента на същата година Албайрак научава, че е обвинена, че популяризира терористична агитация.
Турските управляващи към момента не са коментирали случая.
Албайрак работи в The Wall Street Journal от 2010 година насам. Преди това работи във финландски медии, в това число Yle и Helsingin Sanomat. В момента тя работи с истанбулското издание The Wall Street Journal. Журналистът беше претендент за премията „ Пулицър”.
Десетки медии в Турция са закрити, а хиляди публицисти уволнени, с което Турция стана водещ пандизчия на публицистите в света. Последната присъда обаче е необикновена, защото е ориентирана към кореспондент на американски вестник. Това се случва единствено дни, откакто администрацията на Тръмп и държавното управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган влязоха в горчив спор за неотдавнашния арест на чиновник на американското консулство в Истанбул.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР