Съдът в шведския град Упсала отхвърли искането на прокуратурата за

...
Съдът в шведския град Упсала отхвърли искането на прокуратурата за
Коментари Харесай

Шведски съд отказа арест за Асандж

Съдът в шведския град Упсала отхвърли настояването на прокуратурата за неприсъствен арест на създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. В Швеция той е обвинен за обезчестяване.

Предварителното следствие, което стартира през 2010 година, беше прекъснато през 2017 година - тогава Асандж пребиваваше в посолството на Еквадор в Лондон.
През месец май тази година прокуратурата в Швеция възобнови делото и изиска да бъде издадена европейска заповед за арест на създателя на Уикилийкс. Съдът стимулира отхвърли си с аргумента, че той е единствено "заподозрян ". По-рано юристът му дефинира като несъразмерна мярка възможен арест на Асандж за да бъде разпитан. Той беше задържан от английската полиция на 11 април, откакто Еквадор го лиши от предоставеното леговище в посолството си в Лондон поради нарушение на интернационалните конвенции от негова страна. Основанието беше заповед за арест от юни 2012 година, издадена поради неявяването на Асандж на правосъдно съвещание. На 1 май съдът в Лондон го осъди на 50 седмици затвор.

Междувременно американското правосъдно министерство му повдигна обвиняване в сговор с Челси Манинг за офанзива против държавен компютър, съдържащ секретна информация. Става дума за това, че Асандж е оказал помощ на някогашния аналитик от американското разузнаване да разбие паролата на компютрите на Пентагона и да похити секретна информация, която след това е оповестена в Уикилийкс. Същевременно над 70 английски депутати подписаха петиция създателят на Уикилийкс да бъде екстрадиран в Швеция, където може да бъде обновено делото против него по обвиняване в обезчестяване. Еквадорският министър на външните работи уточни като съществена причина за лишаването на Асандж от леговище многократната му интервенция в политиката на други страни, която заплашва връзките на Еквадор с тези страни.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР