Съдът в Пазарджик наложи запор на банкова сметка в Португалия

...
Съдът в Пазарджик наложи запор на банкова сметка в Португалия
Коментари Харесай

Запорираха сметка в Португалия заради фишинг измама спрямо българин

Съдът в Пазарджик наложи запор на банкова сметка в Португалия по отношение на следствие за фишинг машинация, осъществена по отношение на български жител, оповестиха от прокуратурата.
Досъдебното произвеждане е формирано за това, че на 3 септември 2020 година е сбъднат достъп до осведомителна система на немско сдружение посредством разтрошаване на отбраната на електронната поща. От името на сдружението е изпратен имейл на българската компания със седалище в село Драгиново.
Също по този начин, за да бъде набавена имотна полза, е въведен в подвеждане български жител, представител на компанията в селото, и с това е породена имотна щета на сдружението в размер на 58 500 евро.
По досъдебното произвеждане е открито, че представител на компанията от Драгиново се свързал с немско сдружение, като се договорили за пазаруване на ремарке с шаси.
Машината коствала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската компания, трябвало да бъде доставена в България. На 3 септември 2020 година от непознатата компания изпратили имейл на българската, в който показали банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура.
Няколко минути по-късно на електронния адрес на българското сдружението било получено второ писмо от същата е-поща. В него пишело, че банковата сметка в Германия е "хакната " и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия.
От българската компания превели сумата от 58 500 евро. След това представител на сдружението се обадил във компанията в Германия за потвърждаване на превода, в резултат на което схванал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия. Бил е подаден сигнал в прокуратурата и е формирано досъдебно произвеждане.
Разследването продължава. Установен е титулярът на банковата сметка в Португалия, като към сегашния миг се открива и неговото местоположение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР