Съдът в Истанбул осъди на близо 3 години затвор президента

...
Съдът в Истанбул осъди на близо 3 години затвор президента
Коментари Харесай

Осъдиха на 3 г. затвор президента на Турската медицинска асоциация

Съдът в Истанбул осъди на близо 3 години затвор президента на Турската здравна асоциация проф. доктор Себнем Корур Финджанджъ по обвиняване за „ разпространение на агитация на терористична организация “, съобщи Асошиейтед прес.

63-годишната лекарка, която е водещ академик правосъден доктор ще бъде освободена от предварителния арест, до момента в който апелира присъдата.

Д-р Финджанджъ беше задържана през октомври и упрекната в присъединяване в агитация от името на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК). Арестът й пристигна след медийно изявление, в което тя прикани за без значение следствие на изказванията, че турската войска е употребила химически оръжия против кюрдски бойци в Северен Ирак. Присъдата й се основава на последните признати в Турция закони за битка с тероризма.

Като специалист по криминалистика, тя е прекарала огромна част от кариерата си в документиране на изтезания и малтретиране и е била президент на Фондацията за правата на индивида в Турция.

По време на процеса доктор Финджанджъ отхвърли обвиняванията, че е взела участие в агитация с това изявление, като се аргументира, че е изразила само професионално мнение.

В изявлението пред прокюрдския ефирен канал Medya Haber тя разяснява видео, за което се твърди, че демонстрира потреблението на химически оръжия. Д-р Финджанджъ допуска, че може да е бил изтърван отровен газ, само че също по този начин тя приканва за дейно следствие.

Турските управляващи изрично отхвърлиха обвиняванията, че страната е употребила химически оръжия, настоявайки, че нейната войска не разполага с такива оръжия.

Коментарите на доктор Финджанджъ провокираха бурна реакция от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който я упрекна, че клюки въоръжените сили на Турция и че наскърбява страната си, „ като приказва на езика на терористичната организация “. Той даде обещание да вкара ограничения за изчистване на Турската здравна асоциация и други професионални организации от „ поддръжници на терористичната организация “. През октомври министърът на правораздаването сподели, че работят върху нови разпореждания в тази посока.

Девлет Бахчели, водач на националистическа партия, която е съдружник на ръководещата партия на Ердоган, отиде по-далеч и изиска доктор Финджанджъ да бъде лишена от турското си поданство и асоциацията да бъде закрита.

Организацията, която има към 110 000 членове в цяла Турция, си навлече гнева на държавното управление още преди време, тъй като сложи под подозрение формалните държавните данни и подлага на критика някои ограничения, наложени по време на Коронавирус пандемията, напомня Асошиейтед прес.

В последните си изказвания по време на правосъдния развой доктор Финджанджъ сподели, че същинската цел на следствието е била тъкмо асоциацията, съгласно уеб страницата Dokuz8haber, който следи процеса. Лекарката съобщи, че свободата на изложение и науката са подкопани.

Делегация на Европейския съюз наблюдаваше процеса дружно с правозащитни групи и поддръжници. Той протече при претъпкана правосъдна зала. Преди чуването доктор Оле Йохан Баке от Постоянния комитет на европейските лекари сподели, че групата е „ мощно загрижена за непрекъснатия тормоз над Турската здравна асоциация от страна на турското държавно управление и управляващи “. Световната здравна асоциация дефинира делото против доктор Финджанджъ като „ безпричинно, нелегално и недопустимо “ и прикани за нейното неотложно оправдаване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР