Съдът в Хонконг постанови знаково решение, което ще помогне да

...
Съдът в Хонконг постанови знаково решение, което ще помогне да
Коментари Харесай

Нова надежда за задържаните активисти в Хонконг

Съдът в Хонконг постанови знаково решение, което ще помогне да се отстрани секретността на предварителните чувания, провеждани по силата на закон за националната сигурност.

Законът за сигурност беше натрапен от Пекин след огромни демократични митинги и значително потуши несъгласието в града.

Около 100 души са упрекнати по този закон, като на по-голямата част от тях е отказано освобождение под гаранция и те са арестувани в продължение на месеци - някои от тях повече от година - в следствения арест.

В продължителните досъдебни производства са взети решения, които са казус, само че медиите не могат да отразяват правните причини заради строгите ограничавания за отразяване на събитията, макар че доста обвинени са поискали те да бъдат анулирани.

Съдията от Върховния съд Алекс Лий постанови, че в случай че обвиняем изиска, рестриктивните мерки към чуванията и производствата за сезиране на съда би трябвало да бъдат анулирани.

Магистратът няма право да откаже " да анулира рестриктивните мерки за докладване по молба на обвинения ", написа Лий в решението си.

Решението ще сътвори казус за други каузи и би трябвало да разреши на медиите да оповестяват повече детайлности за това по какъв начин се ползва законът за националната сигурност.

Китай твърди, че законът за сигурността е бил нужен за възобновяване на стабилността след големите и от време на време насилствени демократични митинги през 2019 година

Критиците споделят, че той е нанесъл удар върху свободите на Хонконг и е трансформирал правния пейзаж на града - основа на репутацията му на бизнес център.

Успешното обжалване беше подадено от Чоу Ханг-тунг, изтъкнат деятел за народна власт и юрист в пандиза.

Чоу е и една от главните уредници на годишните празнувания на смъртоносните репресии на площад Тянанмън през 1989 година в Хонконг - голямо продемократично събитие, неразрешено след митингите.

Тя и двама други ръководители на бдението на Тиенанмън- Лий Чукян и Алберт Хо - бяха упрекнати в " подстрекателство към подривна активност ", което според закона за сигурността се санкционира с до 10 години затвор.

Въпреки че през миналата година на представители на обществеността беше позволено да участват на предварителните чувания, репортажите значително се лимитираха до имената, датите на чуванията и решенията на съдията.

Очаква се решението да засегне най-големия развой в региона на националната сигурност, който сега се води в съдилищата - преследването на 47 видни деятели по обвинявания в подривна активност.

Четирима обвинени по това дело неотдавна подадоха молба за унищожаване на рестриктивните мерки за отразяване на събитията.

Групата е упрекната в подривна активност за това, че се е включила към първоначални избори за избор на опозиционни претенденти.

Мнозинството от тях са в ареста от повече от година, а малцината, пуснати под гаранция, би трябвало да съблюдават строги ограничавания за изявления.

Властите в Хонконг настояват, че групата се е пробвала да смъкна държавното управление. Подсъдимите се опълчват на това, че са се занимавали с легална политика и че преследването им разкрива доколко са намалели свободите в Хонконг./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Хонконг / Китай
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР