Съдът в Египет осъди 262 души на различни срокове затвор

...
Съдът в Египет осъди 262 души на различни срокове затвор
Коментари Харесай

Египетският съд осъди 262 души за протестите в Кайро през 2013 г.

Съдът в Египет осъди 262 души на разнообразни периоди затвор - сред три години и доживот, по обвинявания, свързани със седящ митинг от 2013 година против свалянето от власт на Мохамед Морси, някогашния президент от организацията "Мюсюлмански братя ", обявиха правосъдни източници, представени от Ройтерс.

Осъдените са приети за отговорни в причиняване на гибелта на двама служители на реда по време на конфликти на каирския площад "Ан Нахда " и в опит за ликвидиране и вандализъм.

Седемнайсет души са наказани на пожизнен затвор, 223 на 15 години, а 22 на три години. Сто и петнайсет души са оправдани.

Площад "Ан Нахда " беше едно от двете места, на които последователите на Морси се събираха през юли 2013 година, откакто под управлението на настоящия президент Абдел Фатах Сиси военните го смъкнаха от власт. През 2014 година Сиси беше определен за държавен глава и се чака тази година да се кандидатира за нов мандат на изборите през март.

През август 2013 година управляващите разпръснаха два седящи митинга - единия на площад "Ан Нахда ", а другият на площад "Рабаа ", като убиха стотици протестиращи. Демонстрациите бяха неразрешени малко откакто двата лагера в поддръжка на Морси бяха разтурени, а десетки хора - ранени.

След свалянето на Морси стотици негови симпатизанти бяха арестувани и изправени пред съда. Властите не разрешиха "Мюсюлманските братя ", обявявайки организацията за терористична и обвинявайки я в образуване на въоръжена опозиция.

Силите за сигурност убиха или задържаха хиляди членове на организацията, която от своя страна съобщи, че желае политически промени само с мирни средства.

Днес съдът подреди също наказаните да платят към 40 милиона египетски лири (2,30 млн. долара) за увреждане на обществена благосъстоятелност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР