Съдът в Букурещ трябва да реши дали Мугур Исареску, управителят

...
Съдът в Букурещ трябва да реши дали Мугур Исареску, управителят
Коментари Харесай

Главата на Румънската централна банка е обвинен за агент на тайните служби през комунизма

Съдът в Букурещ би трябвало да реши дали Мугур Исареску, шефът на Румънската централна банка, е бил помощник на някогашната загадка полиция през комунистическата епоха, оповестява изданието " Евроактив ", представено от БГНЕС.
Исареску, най-дългогодишният началник на централна банка в света, отхвърли обвиняванията за съдействие с тайната полиция, известна като Секуритате. Орган, претрупан с разбор на архивите на някогашната секретна работа, изиска от съдът в Букурещ да удостовери откритията му.
Според документи, подадени в съда, Мугур Исареску е съобщавал за хора, които се оплакват от дефицит на средства и от изискванията на живот в комунистическата епоха. Съветът, отговарящ за публикуването на архивите на Секуритате, прочут като CNSAS, твърди, че Исареску е бил осведомител на тайната полиция сред 1979 и 1989 година, когато комунистическият режим е свален.
Преди три години локален вестник за първи път заяви, че Исареску е бил помощник на Секуритате под кодовото име „ Маноле “. По това време законодателството не разрешава шефът на централната банка да бъде разследван. Законът обаче е променен, като в този момент управлението на централната банка е включено измежду държавните чиновници, за които може да се изиска инспекция от CNSAS.
Исареску е началник на Румънската централна банка от 1991 година и за малко е бил министър-председател през 1999 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР