Съдът в Букурещ разпореди 30-дневен арест за д-р Дан Теслояну,

...
Съдът в Букурещ разпореди 30-дневен арест за д-р Дан Теслояну,
Коментари Харесай

В Букурещ арестуваха кардиолог за повторно имплантиране на пейсмейкъри от трупове

Съдът в Букурещ разпореди 30-дневен арест за доктор Дан Теслояну, кардиолог в болница „ Св. Спиридон “ в Яш, който е упрекнат от Главната прокуратура на Румъния за наново потребление на сърдечни пейсмейкъри от трупове, съобщи Аджерпрес.

Д-р Теслояну в началото е бил арестуван за 24 часа с претекст корист със служебно състояние за дълготрайно време, осъществяване на процедури след заповед за прекъсването им от способените контролни органи и взимане на рушвет.

Според проверяващите в интервала от 2017 година до август 2022 година лекарят е взел участие в имплантирането на 238 пейсмейкъра, взети от трупове или от други нерегламентирани източници, пренебрегвайки риска от причиняване на съществени медицински проблеми или даже гибел на пациентите.

В разпореждането за задържане се отбелязва още, че производителите на медицински произведения наложително записват върху опаковката на изделията възбраната за повторната им приложимост, само че кардиологът е пренебрегнал това императивно условие.

Според прокуратурата от събраните досега доказателства излиза наяве, че подсъдимият е бил част от мрежа дружно с други медицински лица. Един доктор от тази мрежа е с по-лека мярка за неотклонение и е краткотрайно лишен от лекарски права. 

Засега данните сочат, че процедурите не са били регистрирани по надлежния ред в болничното заведение, липсват и документи за осъществяване на дезинфекция.

Разследващите считат, че в доста случаи процедурите по имплантиране на пейсмейкър не са били нужни. За да се осъществят обаче, са били поставяни фиктивни диагнози, или пък са били назначавани медикаменти, които провокират характерни реакции и присъща симптоматика, предполагаща нужда от това лекуване.

В рамките на същото дело се проверяват още петима лекари и четирима пациенти за подкупи.

Събрани са и улики, съгласно които обвинените лекари са предоставяли профилирани съвещания на някои пациенти и са получавали разнообразни парични суми, а пациентите са предложили на лекарите пари за осъществените услуги, показват от прокуратурата.

Случаят провокира реакция и от страна на съсловната организация на лекарите в Румъния. Председателката на колегията на лекарите в Букурещ (CMMB), проф. Каталина Пояна съобщи, че задържаният кардиолог би трябвало да дава отговор пред закона, в случай че органите на правораздаването потвърдят обстоятелствата, показани в общественото пространство.

Проф. Пояна прикани обществото „ да огледа вярно на този доста тежък проблем от позиция на общото доверие в лекарите и да изчака решението на съда “.

„ Ако той е сбъркал, би трябвало да дава отговор и ще дава отговор пред закона. Но не би трябвало да обобщаваме. Този случай, в случай че се удостовери от правораздаването, съставлява леке, само че това са дейности на един човек, а не метод на работа на десетки хиляди лекари от румънската здравна система, без значение от специалността, в която практикуват “, разяснява проф. Каталина Пояна, представена от Аджерпрес.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР