Съдът решава днес за строежа на зоопарка Как се взимат

...
Съдът решава днес за строежа на зоопарка Как се взимат
Коментари Харесай

Поръчката за ЦДГ Чайка - състезание с предизвестен край

Съдът взема решение през днешния ден за градежа на зоопарка Как се взимат публични поръчки в Пловдив: Случаят "Чайка "
ЦДГ „ Чайка ” можеше да коства на регион „ Източен “ и община Пловдив 2 299 000,00 лева, само че коства с 421 385,10 лева повече /виж таблицата/. Можеше да се построи за 6,43 месеца, само че завоюва претендентът, който даде три пъти по-дълъг период - 18 месеца. Можеше да се употребяват цялостни гаранционни условия за всички СМР за интервал от 15 години, само че ще се употребяват минималните по разпоредба.

Защо ли? Ами тъй като при оценката на предложенията техните най-съществени детайли на процедура не се оказват значими за изборната комисия. На процедура тя е провела съревнование с предупреден край, в което спечелилият е бил явен още преди старта.

Офертите на тримата съперници на " Запрянови 03 " ООД даже не са обсъждани всъщност, тъй като съперниците просто са отстранени. Така единствената позволена до разглеждане оферта може и да е най-високата като цена и не най-хубавата като техническо предложение, само че пък е най-добре написана. А точно: оптимално положително изложение съгласно условията на експертната комисия, на софтуерната поредност на строителните процеси; ограниченията за запазване на околната среда при осъществяване на строително-монтажни работи; ръководството на риска. Логичният и натурален въпрос е дали това е най-важното и от голяма важност за построяването на една детска градина? Явно съгласно администрацията в " Източен " - да.

Дори и всички участници да бяха позволени до съревнование, обаче крайният резултат още веднъж щеше да бъде същият. И той е в интерес на изпълнителя, въпреки да е тъкмо противоположното, в случай че приказваме за ползите на възложителя. Защото него би трябвало в действителност да го интересуват гаранциите, техническото осъществяване и цената. Но не би. Избраната методика за оценка е такава, че да даде преимущество на един избран претендент - " по-добре показания механически ".

Привидно ценовата оферта би трябвало да има най-голямата тежест, тъй като образува 60% от крайната оценка. " Допусната " е обаче опция съперниците на любимеца да са толкоз зле в представянето на техническото предложение, че формиращите се от него останали 40% за крайната оценка да се окажат решаващи в интерес на " Запрянови ". Абсурдното в тази ситуация е, че техническото предложение не се прави оценка всъщност /срокове, гаранции, предлагани материали, технология и т.н./, а по параметри, за които няма действителни критерии, а разпределението на точките за съответните предложение е изцяло субективно - софтуерна поредност на строителните процеси /с най-много 25 точки/, ограничения за запазване на околната среда /35 точки/ и 40 ръководство на риска /40 точки/.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР