Съдът призна правото на гражданите да знаят повече за отпадъците,

...
Съдът призна правото на гражданите да знаят повече за отпадъците,
Коментари Харесай

Съдът потвърди: Гражданите имат право на информация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“


Съдът призна правото на жителите да знаят повече за отпадъците, които се изгарят в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, макар опитите на централата и Министерство на околната среда да прикриват тази активност като “търговска тайна”.. Според решението това е информация за околната среда, затова би трябвало да се приложи Законът за запазване на околната среда.

След намесата на съда, министерството още веднъж би трябвало да прегледа настояването за информация и да даде информация според напътствията на съда. Съдебното решение излезе след няколкомесечна епопея, в която електроцентралата и министерството отказваха да покажат писмото на министъра, с мотив за отбрана на националната сигурност. Припомняме, че през месец март тази година “За Земята - достъп до правораздаване “* изиска да разбере от институциите на какво съображение Топлоелектрическа централа “Бобов дол” изгаря боклуци, макар че няма позволение за това. Оказа се, че централата е получила писмо, с което тази активност се позволява за интервал от 6 месеца без да бъде подложена на разискване или какъвто и да било различен публичен надзор. Междувременно, централата получи и формалното си позволение през април, по тази причина казусът получи доста публично внимание. В резултат на това близо 40 жители се включиха в обжалването на разрешителното на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ да изгаря боклуци и по този начин да замърсява въздуха, почвата и водите.

„ Към момента не е известно нито какъв брой боклуци е изгорила електроцентралата в интервала на това пробно горене, нито какво тъкмо е било наличието им. Законодателството разрешава изгаряне на не повече от 50 тона боклуци на година без смяна на комплексното позволение и единствено когато това цели възстановяване процеса на горене. Непрозрачният метод, по който се позволяват сходни действия, повдига доста въпроси. “ разяснява юрист. Регина Стоилова от Екологично съдружие „ За Земята “.

Въпреки че непрестанно търси по какъв начин да понижи разноските без да влага, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е част от студения запас на страната и получава солидни заплащания, с цел да подсигурява енергийната сигурност на България. Това се случва само на доктрина, тъй като централата не проработи, когато трябваше — през студената зима на 2017 година.

Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ освен замърсява и се употребява от поддръжката на институциите, само че и печели и от по-високите цени на електрическата енергия, която създава, тъй като има лиценз за така наречен високоефективно произвеждане. Разбира се, цената, в това число и здравната, се заплаща от потребителите.

„ Институциите са изправени пред избор — ще пазят интереса на няколко притежателя или на всички жители. Решението за централите от години е ясно — поетапно закриване на най-замърсяващите производства, основаване на проекти за възобновяване на подвластните от въглищата райони и благоприятни условия за диверсифициране на стопанската система, които ще донесат нови работни места. “, разяснява Меглена Антонова от „ Грийнпийс “ - България и акцентира „ Подкрепата на съда беше основна, с цел да бъде предпазен интереса на хората. Надяваме се това да продължи и в бъдеще “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР