Съдът постанови мярка за неотклонение задържане под стража на председателя

...
Съдът постанови мярка за неотклонение задържане под стража на председателя
Коментари Харесай

Шефката на ТЕЛК -Ловеч остава в ареста, в жилището й откриха огромна сума

Съдът постанови мярка за неотклонение " задържане под стража " на ръководителя на ТЕЛК - Ловеч, доктор Донка Минкова, която бе арестувана през вчерашния ден и привлечена като обвинена за взимане на рушвет.

Мотивите на съда са, че съгласно събраните доказателства и свидетелските показания може да се направи основателно съмнение, че обвинената е направила закононарушение, за което се планува до 6 години отнемане от независимост. Според арбитър Васил Анастасов налице е действителна заплаха доктор Минкова да извърши други закононарушения. Решението на съда може да се апелира в тридневен период в Апелативен съд - Велико Търново.

В началото на правосъдното съвещание отбраната на Донка Минкова - юрист Стефан Гецов, изиска отказ на правосъдния докладчик. Мотивът бе, че от арестуването й до през днешния ден в правосъдната зала, без да е приета за отговорна, е обект на извънреден медиен интерес. Журналистическото настъпление, както се изрази юрист Гецов, било събитието, което влияело на докладчика по делото, написа дир.бг.

Съдия Васил Анастасов отхвърли настояването му, като посочи, че наличието на медиите не може да повлияе на обективността му.

Съдът не одобри и постъпилото искане от отбраната за съдебно-медицинска експертиза, която да даде умозаключение за характера и типа на болесттите, от които доктор Минкова страда, както и дали могат да й бъдат основани нужните условия, от които тя се нуждае, в следствения арест и вероятно в болничното заведение към Затвора в Ловеч.

Съдът обаче одобри като доказателства медицинските документи, съгласно които обвинената страда от болести на гръбначния дирек и черния дроб.

По време на правосъдното съвещание бе посочено, че на 28 януари т.г. очевидецът Иван Колев от Ловеч, в персонална среща с Минкова, й е дал 200 лв. и медицински документи за установяване % за неработоспособност и такова решение е било издадено.

В правосъдната зала стана ясно още, че при претършуване на жилището на Минкова е била открита огромна сума пари, както и три папки с медицински документи, нужни за издаване на ТЕЛК решения. Във всяка директория е имало по 500 лв..

При следствието е открито, че доктор Минкова е провела голям брой диалози с другия обвинен - Валентин Йотов. От неговите пояснения е станало ясно, че е дал 1500 лв. за издаване на ТЕЛК решение за негова внучка и е съдействал за такова на детето на брат си за същата сума.

Адвокат Гецов зави, че ще апелират решението. Според него съдът е взел едно извънредно неправилно решение и добави, че доктор Минкова е с 95 % неработоспособност, по тази причина е трябвало да постанови " домакински арест ".

Окръжният съд в Ловеч остави в ареста и арестувания Валентин Йотов от луковитското село Дерманци. Мотивите на съда са, че са налице доказателства, съгласно които може да се направи основателно съмнение, че е направил тежко закононарушение, както и да извърши друго закононарушение.

Според обвиняването Валентин Йотов неведнъж е водил телефонни диалози с другата обвинена - доктор Минкова. Той е свидетелствал, че е дал 1500 лв. за издаване на ТЕЛК решение за негово внуче и е съдействал за такова на дете на брат си за същата сума.

В правосъдната зала стана ясно още, че обвиненият е осъждан и необразован.

Решението на съда може да се апелира в тридневен период пред Апелативния съд във Велико Търново.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР