Съдът по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се занимава

...
Съдът по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се занимава
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург гледа с предимство и делото на Миню Стайков срещу България

Съдът по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ) се занимава предпочитано и с жалбата на предприемача Миню Стайков. Процедурата към този момент е задвижена и българското държавно управление е известено за претенциите на Стайков през юли, излиза наяве от електронния указател на съда. На страните е даден период до 1 септември да опитат да реализират съглашение, обясниха за "Сега " от Страсбург. Такова обаче надали може да се чака, тъй като с цел да предложи съглашение държавното управление би трябвало да признае, че правата на Стайков са погазени от спецпрокуратурата.
Сега потърси за коментар юристът на Стайков Анна Попова, само че тя отхвърли да разяснява жалбата и процедурата в Европейски съд по правата на човека, до момента в който въпросът е провесен.
От информацията на уеб страницата на съда излиза наяве, че Стайков го е сезирал през април с недоволства против продължителността на задържането си. Той е в ареста и досега. Мярката му за неотклонение е избрана на 5 септември 2018 година Въпросите, пратени от Страсбург на държавното управление, са дали продължителността на задържането на предприемача влиза в границите на "разумния период " по смисъла конвенцията за правата на индивида, можел ли е той да се възползва от ефикасна процедура за оборване на законността на задържането си след май 2019 година и дали съдилищата са разгледали всички въпроси, свързани със законността и нуждата от продължение на задържането му. Пита се и дали задържането му дава отговор на задачите на закона.
Миню Стайков беше предаден на спецсъда през октомври 2019 година и сега делото против него и още 13 души, петима от които чиновници в Държавен фонд "Земеделие ", виси пред първата инстанция. Според обвинителния акт в незаконен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развиване на селските региони и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш.
Преди дни стана ясно, че и Николай и Евгения Баневи са завели дело против България, което също се движи предпочитано от Страсбург. В момента съпрузите са подсъдими за присъединяване в проведена незаконна група (ръководена от Николай Банев), основана за данъчни закононарушения, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е упрекната като помощник на брачна половинка си. Майката на Банев - Мария, ще дава отговор пред съда за присъединяване в проведена незаконна група. Адвокат Михаил Екимджиев, който е зает с делото в Страсбург, изясни пред "Сега ", че съглашение може да бъде препоръчано до 4 септември.
От регистъра на съда в Страсбург се вижда, че жалбата на Баневи също е обвързвана със задържането им. Според тях презумпцията за непорочност по отношение на тях е нарушена от някои прокурори, както и от съдии, които са се произнасяли по молбите им за освобождение. Аргумент в жалбата им са и публикуваните от прокуратурата през октомври 2018 година фотоси от къщата им.
Въпросите към държавното управление по проблема на Баневи са като тези по делото на Стайков. С допълнението дали мненията на прокуратурата, в това число от основния прокурор, нарушават презумпцията за непорочност. Както и дали е нарушено правото им на персонален живот с публикуването на фотосите и видеоклипа, които демонстрират интериора на къщата им, персоналните им движимости и полезностите.
Освен това фамилията е завело и дело по Закона за отговорността на страната пред Софийския градски съд. То е за нарушаване на правото на Европейски Съюз. Според желае им прокуратурата е работила извънредно недобросъвестно, когато през октомври 2018 година е поискала от френските управляващи тяхното задържане с европейска заповед за арест, макар че чудесно е знаела, че двамата се връщат в България, с цел да спомагат на обвиняването. Тази непочтеност продължава и до момента, тъй като Банев към момента е с мярка за неотклонение "Задържане под стража " с аргумента, че е бил наложително арестуван и има заплаха да се укрие, написа "Капитал "
Цената на този иск е общо 11 761 111 лв. - по 5 млн. лв. за всеки от двамата, плюс мораторна рента от датата на задържането им във Франция на 26 октомври 2018 година до внасянето на желае - 20 юли 2020 година
Към момента Банев е в ареста повече от година и девет месеца, а брачната половинка му беше освободена с подписка преди година - през юли 2019 година, поради тежкото ѝ здравословно положение.
Това дело още не е планувано, демонстрира информация на "Сега ". Един арбитър - Елена Андреева, си е направил отказ с аргумента, че има "други условия, които пораждат основателно подозрение в неговото неутралност ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР