Съдът отложи отноводелото за прекратения конкурс за избор на нов

...
Съдът отложи отноводелото за прекратения конкурс за избор на нов
Коментари Харесай

Съдът за трети път отложи делото за поста на Кошлуков

Съдът отсрочи отноводелото за прекратения конкурс за избор на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Този път съдията е почел настояването на единия от претендентите - Сашо Йовков, да бъде разпитана като очевидец стенографката на Съвет за електронни медии, с цел да бъде изяснено дали процедурата е била прекъсната законосъобразно.

Стенографката би трябвало да се яви на идващото съвещание на съда, което е планувано за 15 декември.

Заради неуспеха на състезанието Емил Кошлуков остана отпред на националната телевизия до осъществяване на нов. Делото против законността на самата процедура по преустановяване, заведено от една от кандидатките за шеф, даде съображение на Съвет за електронни медии да не разгласи незабавно нов конкурс, до момента в който съдът не се произнесе.

Така към този момент е ясно, че Емил Кошлуков остава в Българска национална телевизия най-малко през първите няколко месеца на 2023 година.

Съдия Мариана Лазарова от Административния съд на София област одобри като доказателства предоставени от Съвет за електронни медии аудиозаписи от гласуванията, както и записи от директните предавания по БНТ2. Адвокатите на Йовков обаче поддържаха тезата, че на записите ясно се чува по какъв начин председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова споделя от първо лице " Ще се наложи да приключа процедурата ".

Самата процедура би трябвало да е извършена на последващо съвещание след очевидно гласоподаване, само че не е ясно дали решението е било взето точно по този метод. От него се пази протокол, само че не и аудиозапис, защото настоящите записи от съвещанията се унищожават. Това подаде Съвет за електронни медии като пояснение в съда. Поради тази причина юристите на Йовков желаят стенографката да опише като очевидец по какъв начин тъкмо е бил преустановен състезанието.

Мариана Лазарова съобщи, че е неприемливо опровергаването на писмен документ (протокол) със свидетелски показания, само че ще допусне служителката до разпит в името на правото на отбрана на заинтригуваната страна (Йовков).

Напомняме, че делото против решението на Съвет за електронни медии да не избере нов шеф на Българска национална телевизия бе заведено през лятото от юриста Ирина Величкова, която също бе претендент за позицията.

След като при започване на септември Сашо Йовков блокира началото на процеса, представяйки болничен директно преди първото съвещание, той стана причина и за второто отсрочване на делото, а през днешния ден още веднъж отсрочи правосъдното решение.

В състезанието за общоприет шеф на националната телевизия участваха общо осем души - настоящият шеф Кошлуков, Сашо Йовков, ИринаВеличкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

През юни обаче петимата членове на Съвет за електронни медии не съумяха да съберат най-малко три гласа за нито един от претендентите, вследствие на което Кошлуков бе оставен да ръководи Българска национална телевизия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР