Съдът откри съществени нарушения на прокуратурата в обвинителния акт за

...
Съдът откри съществени нарушения на прокуратурата в обвинителния акт за
Коментари Харесай

Съществени прокурорски нарушения в делото за сделката с акциите на ЕВН

Съдът откри основни нарушавания на прокуратурата в обвинителния акт за вредите от договорката с държавния пакет акции в електроразпределителното и електроснабдителното сдружения на ЕВН против някогашните министри на енергетиката Трайчо Трайков, на финансите Симеон Дянков, издателя и предприемач Иво Прокопиев и шефове в медиатора по борсовата продажба " Булброкърс " Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Делото е прекъснато и върнато за премахване на нередностите, оповестиха от Софийския градски съд (СГС) в понеделник.

Така след доработка, най-вероятно то ще влезе в профилирания съд за делата, свързани с корупцията на високите етажи на властта, какъвто се смята, че е въпросът и продажбата на остатъчния пакет акции на страната в двете сдружения на ЕВН, за която държавното обвиняване твърди, че е станала на изкуствено ниска цена. Този ход бе предстоящ.

Делото, предизвикано по сигнал на някогашния началник на Комисията за финансов контрол и сегашен началник на държавната Бонка за развиване Стефан Мавродиев бе импортирано в края на август 2017 година по искане на Радослав Рачев, защото от образуването на делото против него изминаха 2 години.

Според прокуратурата борсовата договорка през 2011 година, подписана на цена от близо 90 млн. лева за 33 на 100 от двете сдружения с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила страната с 20 829 200 лв.. Разследващите настояват, че тя е подписана при компрометирана процедура, режисирана авансово от Трайков. Точната дефиниция на обвиняването обаче по този начин е не бе обявена. През януари Арнаудова разгласи, че съгласно сътрудниците й поръчката е била манипулируема, защото е извършена при затворен аукцион от Софийската фондова борса, чийто сървър не бил предпазен.

Сигналът за договорката бе подаден до прокуратурата през 2013 година от Мавродиев, който дълго време водеше война с съиздателя на " Икономедия " Иво Прокопиев, който е притежател на " Булброкърс " посредством сдруженията му " Алфа финанс холдинг " АД и " Финансиа груп ".

Съдия Костадинка Костадинова е прекратила правосъдното произвеждане и изпратила делото на Софийската градска прокуратура (СГП) да в профил нередностите по делото, които са лимитирали процесуални права на обвинените.

В обвинителния акт не са разказани съответни обстоятелства, че Рачев, Евстатиев и Василев са работили в съучастничество. Посоченият от прокуратурата общ незаконен резултат по отношение на обвинения Рачев не подхожда на сбора от сумите по обособените действия. На процедура остава неразбираем механизмът, по който СГП е направила изводите си по отношение на съответния размер на общия незаконен резултат, породен от Рачев, показват от Софийски градски съд.

По обвиняването, повдигнато против Трайчо Трайков, липсва конкретика дали той е бил осведомен с дейностите и решенията на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор и с разбора на капиталовия медиатор за установяване на цената на препоръчаните за продажба акции, преди да даде позволение за осъществяване на разпоредителните покупко-продажби.

Налице е неизясненост в обвинителния акт по отношение на размера на вредите, породени на страната, по какъв начин се образуват, от кого са породени, по какъв начин и с кое действие и кои обстоятелства образуват извод за това.

Съдът установи и липса на изложение какво е трябвало да направи Трайков, с цел да отбрани държавния интерес, и да реализира печеливша продажба и то в интервала, за който му е повдигнато обвиняване.

По отношение обвиняването по отношение на Иво Прокопиев и Симеон Дянков липсват изложени обстоятелства, от които се извежда изказванието, че в инкиримирания интервал те са работили за да набират на " Булброкърс " ЕАД полза в размер на 1 276 618,85 лева по контракт за осъществяване на посреднически услуги. От конкретизиране се нуждае и инкриминирания по отношение на двамата интервал. Не са разказани и съответни данни, че Дянков и Прокопиев са работили в съучастничество, показват от съда.

Разпореждането предстои на обжалване и протестиране в 7 период от съобщаването му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР