Съдът отхвърля присъда от 6 януари в решение, което може да повлияе на други случаи на ниско ниво на бунтове в Капитолия

...
Федерален апелативен съд в петък нареди нова присъда за мъж
Коментари Харесай

Федерален апелативен съд в петък нареди нова присъда за мъж от Северна Каролина, който се призна за виновен в дребно престъпление в бунта на Капитолия — решение, което може да повлияе на десетки дела на ниско ниво в мащабното съдебно преследване от 6 януари 2021 г.

Апелативният съд във Вашингтон заяви, че Джеймс Литъл е бил неправилно осъден за присъдата си за престъпление и в двата затвора време и изпитателен срок, което е разпоредено от съда наблюдение на обвиняеми, които не са зад решетките.

Литъл, който влезе в Капитолия, но не се присъедини към никакви разрушения или насилие, се призна за виновен през 2021 г. по обвинение, че носи до шест месеца зад решетките. Миналата година той беше осъден на 60 дни затвор, последвани от три години изпитателен срок.

Но становището 2-1 от Апелативния съд на САЩ за окръга на окръг Колумбия казва, че пробация и лишаване от свобода „не могат да бъдат налагани като едно изречение“ за дребно нарушение, добавяйки „има отделни опции в менюто“. Съдия Робърт Уилкинс, който беше назначен от бившия президент Барак Обама, изрази различно мнение.

Решението може да обезсили присъдите на десетки обвиняеми от 6 януари, които получиха така наречената „разделна присъда“ за дребно престъпление Повече от 80 други обвиняеми от 6 януари са били осъдени както на лишаване от свобода, така и на пробация за същото престъпление като Литъл, според анализ на Associated Press.

Практическият ефект обаче може да бъде ограничен, тъй като почти всички от тях вероятно вече са излежали присъдите си в затвора отдавна.Адвокатът на Литъл беше поискал от апелативния съд просто да разпореди край на пробационния му контрол, тъй като той вече излежа своите 60 дни зад решетките.

Адвокат на Литъл отказа коментар в петък. Министерството на правосъдието може да обжалва решението. Говорител на американската прокуратура във Вашингтон каза: „Ние преразглеждаме решението на Съда и ще определим следващите си стъпки в съответствие със закона.“

Някои съдии, които са наложили такива присъди по дела за престъпления, подчертаха необходимостта да се следят обвиняемите от 6 януари, след като излежат присъдата си, за да им се предотврати подобно поведение по време на следващите избори. Докато са на изпитателен срок, обвиняемите трябва да се свържат с пробационен служител и да спазват определени условия.

„Съдът трябва не само да накаже Литъл за поведението му, но и да гарантира, че той няма да извършва подобно поведение отново по време на изпитателния срок. следващите избори“, пише съдията, който осъди Литъл, американския окръжен съдия Ройс Ламбърт, в решение миналата година.

„Някакъв срок лишаване от свобода може да послужи за възмездните цели на присъдата. Но само по-дългосрочен изпитателен период е достатъчен, за да се гарантира, че Литъл няма да стане активен участник в нов бунт“, пише той.

На 6 януари 2021 г. Литъл отиде на речта на президента Доналд Тръмп преди бунта и след това отиде до Капитолия, където блъсна с юмрук други бунтовници и отиде в галерията на Сената, според съдебните регистри.След като напуснаха Капитолия, той и други се молиха на стълбите на Капитолия и пееха „Ние не сме Gonna Take It” от Twisted Sister, според съдебните документи.

Повече от 1000 души са били обвинени във федерални престъпления, свързани с бунта на 6 януари. Повече от 600 от тях са се признали за виновни или са осъдени след съдебни процеси, решени от съдебни заседатели или съдия. Около 600 са осъдени, като повече от половината получават срокове лишаване от свобода, вариращи от три дни до 18 години.

____

Ричър съобщи от Бостън. Линдзи Уайтхърст от Вашингтон допринесе.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР