Съдът остави в ареста до 8 януари доцентът от университета

...
Съдът остави в ареста до 8 януари доцентът от университета
Коментари Харесай

Още преди 11 години жесток убиец в Русия е можело да бъде спрян

Съдът остави в ареста до 8 януари доцентът от университета в Санкт-Петербург Олег Соколов , който умъртви и разчлени студентката Анастасия Йещенко. Престъплението предизвика полемика за безнаказаността на лицата, направили домашно принуждение, написа френското издание Le Monde.
Бледият, небръснат, обут с дънки и червен пуловер Олег Соколов, непрекъснат участник в ярки исторически реконструкции на костюми от времето на Първата френска империя (1804-1814,) се разплака пред съдията, а по-късно упрекна жертвата си, че го е нападнала първа. 
" В последно време тя се вбесяваше при споменаването на децата ми от първия брак ", сподели той на съдията. По думите му, " момичето, което ми струваше идеално творение се трансформира в страшилище от страшна приказка... тя ме атакува с нож. Потресен съм, покайвам се ", сподели още доцентът. Адвокатът му загатна за опция за " самозащита ". Интересното е, че по същия метод е приказвал и за брачната половинка си, от която има две дъщери - " тя като че ли се промени. "  
Позната на фамилията споделя, че доцентът изваждал зъбите на конете, които взели участие във възстановките, с цел да се приближат оптимално към историческата реалност. Освен това, в случай че пресъздаваната сцена изисквала действието да се развива в наводнена околност, той не се колебаел да сложи там палатките, без значение от риска участниците да се разболеят. Познатите му описват, че бил извънредно гнуслив: " Не можеше да разфасова пиле, само че от мъртвец не се погнуси. "  Братът на убитата Сергей Ещенко е декларирал пред РБК, че в основата на спора е ревността.
Различните асоциации преглеждат случая като нова илюстрация на този сериозен проблем - насилието към дамите, до момента в който в това време през 2017 година Русия одобри закон за декриминализирането на домашното и фамилното принуждение. Правозащитникът Алена Попова, която се бори за законодателно обезпечаване на правата на дамите, осъди " прогнилата правосъдна система, която пази мъжете, направили насилствени закононарушения, до момента в който не се появи мъртвец. Ние можехме да предотвратим това ликвидиране. "
По данни на " Московский комсомолец " това не е първият акт на принуждение на Соколов. През 2008 година негова студентка подава тъжба против него, като твърди, че е той я е вързал за стол и е заплашвал, че ще я обезобрази с ютия, тъй като е желала да го остави. Петиция, подписана от 6000 души, упреква управлението на университета в безучастие през лицето на " чудовищното " отношение на преподавателя към студентите си. Въпреки жалбата на студентката, не са подхванати никакви дисциплинарни ограничения против Соколов. Създателите на петицията упорстват за оставките на декана и други длъжностни лица от университета.
  " Това е доказателство за безнаказаността, с която се употребяват в Русия мъжете, извършващи насилствени закононарушения ", споделя Алена Садикова, която оглавява Центъра за помощ на дами " Китеж ", потърпевши от фамилно принуждение. 
Олег Соколов е създател на няколко книги, някои от тях са преведени на френски език. През 2003 година той е награден с ордена на Почетния легион и е бил съветник на художествени и документални филми за Наполеон. Той е бил член на образователния съвет на Института за обществени, стопански и политически науки (ISSEP), учреден от някогашния народен представител на ултрадесните Марион Марешал (племенница на Марин Льо Пен). От там той е уволнен неотложно след известието за ареста му. Официалният представител на Кремъл осъди " чудовищното закононарушение ", само че отхвърли да свърже убийството с по-широки диспути. Според Дмитрий Песков би било необичайно да се упреква за обстановка, в която " всичко наподобява просто на чиста полуда ", някой различен, с изключение на самия палач.
Първата жертва
През ноември 2008 година тогавашната другарка на Соколов Екатерина подава тъжба в полицията. Преподавателят пребива момичето поради желанието ѝ да го напусне. Той я връзва за стол с въже и заплашва да а обезобрази с гореща ютия. Това продължава един час. При това историкът заплашвал, че ще я убие и ще зарови тялото ѝ на близкия градеж. Когато въжето се разхлабва и момичето се пробва да избяга, Соколов стартира да я души с кожен връв. Опомня се, когато тя стартира за губи схващане.
Последиците от побоя са регистрирани публични в здравно институция. Момичето декларира, че Соколов не е бил в положение на афект, а е работил доста пресметливо. Първоначално Екатерина не е желала да отиде в жилището да си вземе нещата, защото след известието за желанието ѝ да го изостави Соколов е почнал да наскърбява приятелката си. После доцентът я убеждава да отиде, с цел да се разделят цивилизовано и обяснил, че е избухнал. И въжето, и коженият връв да били авансово набавени. Соколов нападнал Екатерина в тил в добре изолираното от звук предверие, до момента в който сякаш ѝ помагал да смъкна палтото си. След случилото се Екатерина напуща страната.
Анастасия Йещенко също се е върнала в дома на Соколов, с цел да вземе движимостите си, само че не е имала шанса на предшественичката си. 
Подробности от живота на Соколов
" Тя участваше в баловете в техния апартамент, само че играеше роля на обслужващ личен състав. През множеството време беше в кухнята, готвеше за гостите. Соколов от време на време ме молеше да дойда, с цел да ѝ оказа помощ да нареже салатите, тъй като тя е изтощена. Когато се появи детето Анастасия загуби интерес към баловете, а Соколов стартира да се нервира: ще идват посетители, махни детето да не пречи. " Това споделя близка на Соколов за " Московский комсомолец. "
" Олег имаше предани поклонници, само че другари нямаше. Той умееше да подчинява хората. Помня по какъв начин един път ме помоли незабавна да му ушия френското знаме, съвсем се разплака: " Спаси ме, апелирам те. " Тичах по целия град да диря плат и цяла нощ шиех. Той нямаше потребност от другари, а от почитатели, които да го поддържат и да са увлечено от концепциите му. Често сменяше дамите до се беси. Към всяка нова се отнасяше като към порцеланова статуетка. Все повтаряше, че му би трябвало " изискано момиче ", с което да не го е позор да се покаже. Считаше се за естестет. ", споделя още свидетелката.
Ужасяващ факт, е че Соколов е поканил посетители, до момента в който в дома му е лежал натрупа на убитата студентка. " Той не е човек, при който може да се разхождате из дома, когато му отидете на посетители. Ще сложите пантофите, които той ви покаже, ще си закачите връхната дреха, където той ви каже, ще седнете на стол, който той ще ви уточни. Мероприятията в дома му ставаха по строги правила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР