Съдът не пусна КЦМ да копае волфрам Кои са Ресурс-1

...
Съдът не пусна КЦМ да копае волфрам Кои са Ресурс-1
Коментари Харесай

Кои са Ресурс - 1 и каква е връзката им с КЦМ

Съдът не пусна КЦМ да копае волфрам
Кои са " Ресурс-1 " АД? По документи връзка сред сдружението, записано през 2008 година, и КЦМ няма. Много препратки обаче водят точно натам. Като да вземем за пример фактът, че компанията е записана в Индустриална зона КЦМ. Или пък, че по време на представянето на плана и срещите с локалната общност беше впрегнат огромна част от мениджърския екип на Комбината за цветни метали. Дружеството се ръководи от Съвет на шефовете и се съставлява от изпълнителния шеф Георги Налджиев.

От " Ресурс 1 " косвено признават, че са част от една от най най-големите индустриални групи в България - КЦМ 2000 ГРУП на особено направения уебсайт „ Проект Грънчарица ”. Там концесионерът изяснява щедро кой е той и какво желае да направи на територията на община Велинград. За обязаност приказва и обстоятелството, че след бурното неодобрение на локалните, концесионерът отстъпи и направи нов проект - да транспортира рудата с камиони до фабриката в Елшица и хвостохранилището „ Влайков връх ”, където складира отпадъчни материали и КЦМ. Окончателната металургична обработка на метала също ще става в комбината до Пловдив.

Инвестиционното предложение на „ Ресурс 1 “ АД, планува влагане от 140 милиона лв. за създаване на план за под земята рандеман на волфрамови руди наоколо до велинградското село Кръстава. Годишната концесионна такса е 1.5 млн. лв., 800 000 лв. ще влязат по сметките на общината по перото локални налози и такси, а също така ще се открият 700 работни места /общо за изследването и създаването на терена/. Най-високата сума, която концесионерът показва - 3 млн. лв., ще бъде вложена в екология и обществени стратегии.

Идеята на концесионера е „ Грънчарица - център “ да се създаде като се употребяват най-модерните софтуерни практики на австрийската компания Wolfram, която добива метала от мина Митерзил край един от най-известните алпийски ски курорти - Кицбюел. Според специалистите на " Ресурс - 1 " това ни минимум не е попречило на действието на курорта. На същата площадка с изключение на мина има обогатителна фабрика и хвостохранилище - на към 100 метра от крайните къщи. Това е един от потвърдените на процедура образци, че добивът на волфрам не вреди на околната среда и може да се развива паралелно с туризма, земеделието и други обичайни действия, показва на осведомителния си уебсайт концесионерът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР